vrijdag 18 november 2016

WERELDLEIDER

Je leest soms de gekste dingen in de Volkskrant: In een persbericht publiceerde diens (Trumps) overgangsteam de namen van 29 wereldleiders die spraken met Trump. Rutte ontbreekt op de lijst.

Oké, Mark Rutte is natuurlijk wereldberoemd in heel Nederland. Ik kan me voorstellen dat in een aantal andere Europese landen 'de gewone man' ook wel eens van hem gehoord heeft. Maar bij 'wereldleiders' denk je (ik in ieder geval) aan politiek leiders van landen als de Verenigde Staten van Amerika, de Russische Federatie, de Volksrepubliek China, het Verenigd Koninkrijk van Groot Brittannië en Noord-Ierland, de Franse Republiek en de Bondsrepubliek Duitsland.

Er zijn gebieden, zoals de tuinbouw en waterbeheersing, waarop we een min of meer leidende rol spelen, maar op (wereld)politiek gebied stelt het Koninkrijk der Nedelanden bar weinig voor. Zijn 'leider', Mark Rutte de laatste jaren, dus ook niet. Eerlijk gezegd beschouw ik hem ook niet als leider van Nederland. Volgens de Grondwet (artikel 45, lid 2) is hij niet meer dan voorzitter van de ministerraad. Hij kan van de ene dag op de andere door een simpel besluit van de Tweede Kamer zijn functie verliezen en weer een gewoon burger worden. Wereldleiders als Obama em Poetin krijg je echt niet zo gauw weg.