zaterdag 11 april 2020

KATTEN

Kop in de Volkskrant:

Hoe houden ouderen het vol in isolatie?
'De parkieten zeggen niks terug'

Ik heb geen parkieten tegen welke ik zou kunnen praten. Ik zou graag weer één of twee katten willen hebben, maar COPD en allergie voor katten verhinderen dat.

In het artikel komt een aantal ouderen aan het woord, o.a. Dick Jacobs uit St. Michielsgestel. Mijn vrouw is vijf jaar geleden gestorven. Alleen wonen is nog steeds wennen. Daar komt nu het coronavirus bovenop.  Boukje, mijn vrouw, ia al ruim 23 jaar geleden overleden. Aan het verlies ben ik nog nooit gewend en wil ik ook niet wennen. Aan het alleen wonen ben ik allang  gewend. Wat dat betreft brengt de coronacrisis  voor mij niets nieuws. Ik red me wel. Ik houd het nieuws bij via de TV en ik lees kranten. Ik kijk naar Netflix en luister naar muziek via YouTube. En natuurlijk lees ik (e-)boeken. Vooral non-fiction. Die heb je wat je minder snel uit dan romans of thrillers.

Eva van Santen uit Leiden: Op deze manier hou ik het thuis blijven nog wel even vol. Mijn man en ik maken af en toe kleine uitstapjes. We gaan fietsen of wandelen. Soms doe ik boodschappen. Ik vind het leefbaar. Het is niet leuk, maar leefbaar. De maatregelen zijn noodzakelijk. Zeker voor ons. Wij vallen in de risicogroep.

Op mijn manier houd ik het ook nog wel een tijdje vol.  Ik doe elke dag boodschappen.Wandelen zit er voor mij niet in. Na een meter of twintig lopen (met rollator) ben ik buiten  adem.

Als ik wat grotere afstanden moet afleggen, maak ik binnen de regio Amsterdam gebruik van het Aanvullend Openbaar vervoer. Daar is ook het een en ander gewijzigd. Je kan niet meer online een rit reserveren, maar alleen telefonisch, waarbij de centrale bepaalt of je rit werkelijk nodig is. Er wordt ook niet of minder gecombineerd (niet bij ritten met een personenwagen, minder bij ritten met rolstoelbus.

Voor interregionaal vervoer maakte ik graag gebruik van Valys, maar dat is helemaal stilgelegd toten met ten miste 28 april. Gelukkig had ik toch al geen interregionale ritten in het vooruitzicht.