zondag 13 september 2015

BELANGRIJK

Het NOS-journaal van 20:00 uur eindigde gisteren met: "Nog even de belangrijkste punten uit het nieuws." Er bleek maar één belangrijk punt te zijn: de Nederlandse, wat zeg ik: de Limburgse wielrenner Tom Dumoulin zal toch niet de Vuelta (de Spaanse wielerronde) winnen. Hij begon de rit nog in de rode trui, eerste in het klassement dus, maar begint vandaag aan de laatste rit op de zesde plaats.

Ik vind wielrennen, vooral als het in de bergen gebeurt, best een leuke sport om naar te kijken, maar ik vind het echt niet belangrijk dat een Nederlander een rit of een hele ronde wint. Er waren in het journaal gisteren echt wel belangrijker zaken aan de orde, zoals een demonstratie 'Red de zorg' of de strijd in een Turks dorp tussen de Koerden en het Turkse leger. De echte liefhebbers hadden gistermiddag het grootste deel van de rit live kunnen volgen. Ze hadden in Studio Sport rond 19:00 uur een korte samenvatting kunnen zien. Waarom is dan ineens in het meest bekeken programma van de dag een simpele sportgebeurtenis het belangrijkste item?

Ik had sowieso niet verwacht dat Tom de Vuelta zou winnen. Hij kan zeer goed tijdrijden, vandaar ook zijn eerste plaats, maar om zo'n grote ronde te winnen, moet je ook goed bergop kunnen fietsen. Dat is niet zijn sterke kant en gisteren moest er over vier cols van de eerste categorie gefietst worden. En die arme Tom moest het ook nog doen zonder ploegmaten die hem konden helpen. Dus werd hij voorbij gereden door een Italiaan, een Colombiaan en wat Spanjaarden die wel kunnen klimmen en wel een helpende ploeg om zich heen hebben.

Tom moet naar een goede ploeg zoeken. Dat is, voor hem, belangrijk.