vrijdag 6 november 2009

Kleinkind

Vanmiddag vroeg mijn zoon Marten of ik thuis was. Dat was ik en hij kwam even langs. Hij vertelde me dat ik opa word. Mijn eerste kleinkind is in de maak en dat is echt een heerlijk gevoel. Ik ben zo ongelofelijk gelukkig. Tegelijkertijd slaat ook een tikkie zorg om mijn hart. Ik ben erin geslaagd om onze twee kinderen onbeschadigd door hun jeugd heen te loodsen en ze voor te bereiden op hun eigen leven. Nu komt er een kleinkind aan en begint het kindercircus opnieuw. Het zou mij niets verbazen als een kleindochter of -zoon een grotere "zorg" oplevert dan een dochter of een zoon. Nou, die grotere zorg zal ik, daar waar die van mij gevraagd wordt, leveren! Mozes kriebel, mijn kind krijgt een kind. Hoe trots en blij kan je zijn? Alhoewel, vanaf juni volgend jaar doe ik het met oma...

Opinie

Sinds enige tijd hebben we joop.nl. Het moet een 'links' of 'net' alternatief zijn voor geenstijl.nl" en wordt beheerd door de VARA. Ook bij joop.nl kun je reageren op wat anderen, bijvoorbeeld 'opiniemakers' schrijven. Zo schijnt Dolf Jansen niet alleen cabaretier en presentator te zijn, maar ook een opiniemaker, zelfs een "populaire opiniemaker". Ook populair is Frans de Waal, bioloog. Omdat ik vrijwel nooit naar de commerciële omroepen kijk of luister, ken ik een hoop populaire mensen niet, maar daar zal Frans ook niet vaak te zien of te horen zijn. Toch had ik nog nooit van hem gehoord. Gelukkig verschaft joop.nl ook een 'bio': "Professor Frans de Waal is als bioloog verbonden aan Yerkes National Primate Research Center en Emory University in Atlanta in de Verenigde Staten. Daar onderzoekt hij sociale wederkerigheid en het oplossen van conflicten bij primaten en de oorsprong van moraal en rechtvaardigheid bij mensen. Hij schreef ondermeer de boeken De aap en de filosoof, De aap en de sushimeester, Van nature goed en Een tijd voor empathie, dat in oktober 2009 is verschenen." Ja, ik lees wel eens wat, maar die boeken van Frans heb ik over het hoofd gezien. Frans zit een eind weg en heeft het ongetwijfeld druk. Hij heeft tot nu toe dan ook pas één bijdrage geleverd en die was dan nog een vertaling van een tekst die hij op een site in de VS had geplaatst. Die boeken van hem, hoe waardevol wellicht ook, zullen niet door honderdduizenden Nederlanders gelezen worden. Wat maakt Frans dan tot een opiniemaker en zelfs een populaire opiniemaker? De andere drie populaire opiniemakers ken ik wel: Francisco van Jole (doet of deed wel eens wat op tv en heeft joop.nl bedacht), Mei Li Vos (lid van de Tweede Kamer voor de PvdA) en Sophie in 't Veld (Europarlementariër voor D66).

Wat hebben joop.nl en geenstijl.nl met elkaar gemeen? Daar worden geen opinies gemaakt, daar worden opinies bevestigd. Ze hebben elk hun eigen doelgroep. De leden van die doelgroep bezoeken die sites, omdat ze daar gelijkgestemden ontmoeten. Ze bezoeken, waarschijnlijk iets minder vaak, de andere site omdat ze weer eens willen weten hoe 'de andere kant' erover denkt en/of (zoals ik) om zich weer eens lekker te ergeren.

Zal ik eens een paar echte, ook nog - ieder in eigen kring - populaire, opiniemakers noemen? Geert Wilders, Alexander Pechtold, Jan Marijnissen. (De volgorde is willekeurig.) Die hebben niet alleen heldere opinies, maar weten ze ook nog eens in een paar zinnen te verwoorden. De meeste mensen hebben voldoende aan een paar soundbites om hun eigen opinie te (laten) maken of bij te stellen.
x