maandag 5 januari 2009

Betweters

Nu zijn het een keer niet de jongeren, maar de ouderen - tot boven de zeventig - die brandweer- en ambulancepersoneel, zelfs de bemanning van traumahelikopters, overuren laten maken. Er is zelfs al een dode gevallen. Omdat die ouderen het beter (denken te) weten dan de ijsmeesters van de KNSB, gaan ze het natuurijs op en zakken daar, alleen al in de gemeente Wijdemeren (Ankeveense en Loosdrechtse plassen), met tientallen tegelijk door heen. Met onderkoelingsverschijnselen brengt de traumahelikopter ze naar het ziekenhuis.

Je zult mij niet horen zeggen dat rondjes schaatsen op een kunstijsbaan of een stuk ondergelopen land net zo leuk is als het schaatsen over sloten, vaarten en meren in onze prachtige polderlandschappen. Maar de oudere die tegen beter weten en alle adviezen in het te dunne ijs opgaat en vervolgens per helikopter naar het ziekenhuis gebracht moet worden, moet mij niet komen vertellen dat ik door te roken de kosten van de gezondheidszorg onnodig opjaag. Diezelfde oudere moet niet vreemd opkijken dat zijn/haar kinderen wat vreemd opkijken als zhij hun aanraadt altijd naar de wijze raad van ouderen en deskundigen te luisteren en die ook op te volgen. Een voor de hand liggende reactie is: "Kijk naar je eige!"

Allochtone Nederlanders zullen zich inmiddels afvragen welke massahysterie zich ineens heeft meester gemaakt van hun autochtone landgenoten.