vrijdag 15 januari 2016

MISSELIJK

Een jaar geleden was "Je suis Charlie" een bekende kreet. Dat was na de moordaanslag op de redactie van Charlie Hebdo, die spotprenten publiceerde, die niet goed vielen bij fundamentalistische moslims. 'Wij' in het vrije, democratische westen vonden dat iedereen moest kunnen tekenen wat hij wilde.

Maar nu is Charlie Hebdo toch echt te ver gegaan. Er zijn tenminste mensen, las ik in Trouw, die dat vinden. En dat zijn deze keer geen fundamentalistische moslims, maar mensen die normaliter van oordeel zijn dat onder vrije meningsuiting zo'n beetje alles geoorloofd is.

Wat hebben ze nu weer getekend? De kop boven het artikel luidt:

Charlie Hebdo shockeert met 'misselijkmakende' cartoon
 
Het satirische Franse magazine Charlie Hebdo is in opspraak geraakt door een cartoon over het verdronken Syrische jongetje Alan Kurdi. Het beeldt hem daarin af als één van de aanranders tijdens de nieuwjaarsnacht in Keulen.

Een groep op de sociale media vindt dat Charlie Hebdo met deze cartoon te ver is gegaan en niet het recht heeft om mensen te kwetsen of beledigen. Zo is het maar net: Je mag een derde van de wereldbevolking beledigen en kwetsen die  een godsdienst aanhangt die jij achterlijk vindt. Dat is vrijheid van meningsuiting. Maar je hebt af te blijven van onze diepgevoelde emoties bij het beeld van een verdronken vluchtelingetje.