zaterdag 4 februari 2012

Kroning

In Het Parool lees ik: De meeste Amsterdammers willen dat de kroning van Willem-Alexander in Amsterdam wordt gehouden en hopen dat er dan een groot feest in de stad wordt georganiseerd. Ik behoor niet bij de meeste Amsterdammers, maar die kroning (die overigens niet bestaat: de koning wordt beëdigd en ingehuldigd) wordt sowieso in Amsterdam gehouden, want dat staat in artikel 32 van de Grondwet. Al zouden alle  Amsterdammers op hun kop gaan staan om het tegen te houden, de complete Staten-Generaal en de regering komen naar Amsterdam om Willem-Alexander te beëdigen.
Maar wat stellen 'de meeste Amsterdammers' zich nou voor bij 'een groot feest' en wie gaat dat organiseren? Als het net zo iets moet worden als Koninginnedag, hoeft er niets georganiseerd te worden. De mensen gaan gewoon massaal de stad in, zuipen zich klem, plassen wild en maken er ook verder een grote klerezooi van. Business as usual. Of moet een aantal volkszangers naar het Museumplein gehaald worden om het volk te vermaken? Daar zal het gemeentebestuur niet happig op zijn. De (ver)nieuwbouw van het Stedelijk Museum is dan net klaar en de ervaring leert dat zo'n bijeenkomst na afloop nog wel eens wat beschadigingen aan Stedelijk en Van Gogh Museum oplevert. En die verbouwing is toch al jaren te laat klaar en de kosten ervan hebben het oorspronkelijke  budget al ver overschreden.

Intussen, dat zag ik onlangs in een of ander tv-programma, zijn de Amsterdammers die in het stadsdeel Centrum wonen, zo langzamerhand al dat (toeristische) bezoek zat. Het lijkt me ook geen lolletje om voortdurend geconfronteerd te worden met dronken Engelsen, die zo nodig in Amsterdam een vrijgezellenfeestje moeten vieren. Eerlijk gezegd zou ik, als regelmatig bezoeker van het Centrum, het ook wel weer eens plezierig vinden om gewoon 'onder ons' te zijn. Ik ben geen nationalist, maar vind het toch een beetje storend als mij in een kroeg in het Engels wordt gevraagd wat ik wil drinken.
x