vrijdag 4 mei 2012

Esoterisch

Vandaag leerde ik, uit Trouw, weer iets nieuws: er bestaan 'esoterische christenen'. Dat zijn christenen die, bijvoorbeeld, geloven in reïncarnatie. Een van hen is theoloog Hans Stolp. Met zijn boeken en lezingen over engelen, Christusverschijningen en zijn overtuiging dat er tweeduizend jaar geleden twee kinderen waren die allebei Jezus heetten, stoot hij velen af en interesseert tegelijkertijd een groot publiek. (...) Een kwart tot de helft van de Nederlanders, schatten godsdienstsociologen, gelooft in reïncarnatie. Stolp voelt zich nu geroepen de discussie aan te zwengelen over het effect van euthanasie op reïncarnatie. 

Ik ben er nog niet aan toe, maar mocht het zo ver komen, dan hoop ik een arts te kunnen vinden die mij behulpzaam wil zijn bij het beëindigen van mijn leven op een moment dat ik daaraan toe ben. Euthanasie moet bespreekbaar zijn, vindt Stolp. Maar we zien volgens hem in de discussie over vrijwillige levensbeëindiging reïncarnatie over het hoofd. 'Voortijdig sterven kan gevolgen hebben voor een volgend leven.' Wie ondraaglijk en uitzichtloos lijdt is alleen maar blij als zhij in het hiernamaals komt. Maar mensen die niet afhankelijk willen zijn en al in een vroeg stadium voor euthanasie kiezen, zullen lang blijven steken in de lagere geestelijke wereld en geen weg vooruit kunnen vinden naar de hogere geestelijke werelden. Ze hebben geen enkel bewustzijn en benul van de wereld aan de overkant.

Her is mij niet duidelijk waar Stolp vandaan haalt dat er een hogere en lagere geestelijke wereld is en wat dan de verschillen daartussen zijn. Stolp heeft zo'n vijftig boeken geschreven, waarvan er naar schatting 300 duizend exemplaren verkocht zijn. Daar zal je dat 'benul' uit kunnen halen, vermoed ik. Dat toont maar weer eens aan dat je geen kruidenvrouwtje of tarotkaartenlezer hoeft te zijn om een aardige grijpstuiver bij te verdienen aan geklets en geschrijf over zaken die onbewijsbaar zijn. Ik zou het overigens wel leuk vinden als in 'The Passion' van volgend jaar ook die tweede Jezus verwerkt zou worden. Of zou de EO dat 'Een Kruis Te Ver' vinden?
x