zondag 12 juli 2020

SF

Ik ben sf-liefhebber (sf = science fiction) zowel in boek- als in filmvorm. Ik lees dus graag over contacten met culturen op andere planeten. In de Volkskrant las ik dat een aantal astronomen schattenderwijs gekomen zijn tot een mogelijk aantal (naast ons) van 35 technologisch geavanceerde beschavingen in 'ons' Melkwegstelsel. In dit Melkwegstelsel bevinden zich grofweg 300 miljard sterren met planeten. (...) Het gaat hier niet om planeten die zomaar wat kosmische korstmossen of astronomische amoeben bevatten, maar om een telling van verre werelden waarop complexe, intelligente beschavingen floreren. Beschavingen die - net als wij - kunnen communiceren met radiosignalen..

Dat lijkt leuk, dat wij via radiosignalen met andere  beschavingen kunnen communiceren, maar je moet wel geduld hebben. Als we via een radiosignaal een vraag stellen, duurt het pakweg 34.000 jaar voor we een antwoord krijgen. Gemiddeld genomen zitten die 36 beschavingen namelijk zo’n 17 duizend lichtjaar uit elkaar, een afstand waar radio- en lichtsignalen 17 duizend jaar over doen. (...) Het meest optimistische scenario waar de onderzoekers rekening mee houden stelt dat zo’n beschaving dan nog altijd zo’n 1030 lichtjaar bij ons vandaan zit. Zelfs reizend met lichtsnelheid zouden er 68 generaties overheen gaan voordat het einddoel bereikt word.

Het zit er voorlopig nog niet in dat wij ruimteschepen ontwikkelen die met de snelheid van het licht door de Melkweg kunnen reizen. Misschien dat ze op zo'n andere planeet technisch wat verder zijn dan wij en kunnen zij ons bezoeken. Voer voor ufologen.

Nu hebben we het alleen nog maar gehad over onze Melkweg. Volgens astronomen zijn er in het universum. Astronomen schatten het totaal aantal melkwegstelsels op tussen de 100 en 200 biljoen. Als je over die aantallen wat doordenkt, kan het haas niet anders dan dat je concludeert dat het wel heel bijzonder zou zijn dat alleen op onze aarde intelligent leven voorkomt. Zelfs God zou het zonde vinden zo'n gigantisch aantal bewoonbare planeten onbewoond te laten.