vrijdag 11 april 2014

Passie

DWDDrrrrr had gisteren weer eens uitgepakt: een groot deel van het Koninklijk Concertgebouw Orkest, een koor, een jongenskoor, diverse solisten, een dirigent en niet te vergeten Paul Witteman, een groot Bachkenner voor het aangezicht des Heren. Het ging over de Matthäus Passion, een muziekstuk waarvoor je nauwelijks aandacht hoeft te vragen, want er is geen land ter wereld waar dit stuk zo vaak wordt uitgevoerd als Nederland.

Paul Witteman noemde de Matthäus Passion het mooiste muziekstuk  ter wereld (waarmee ik het wel eens kan zijn) en het openingskoor vond hij het mooiste deel ervan. Dat zou live worden uitgevoerd en daar verheugde ik me op. Ik had beter moeten weten. Dat openingskoor duurt zo'n 7 minuten en dat is veel te lang voor een item in DWDDrrrrr. De musici begonnen dus een aantal maten na het begin van het stuk en hielden er na ongeveer anderhalve minut mee op. Van Matthijs van Nieuwkerk kun je niet beter verwachten, maar ik vond het onvoorstelbaar dat een zich Bachliefhebber noemende als Paul Witteman aan deze verminking meewerkte. Zo werden nog enkele bekende delen van de Matthäus hevig verminkd uitgevoerd.

Zoals ik al eerder schreef, hoef je echt niet je best te doen mensen te stimuleren de Matthäus Passion te bezoeken. Wie ervan houdt kan in zijn/haar directe omgeving kiezen uit meerdere uitvoeringen en er zullen maar weinig mensen zijn die niet weten om wat voor muziek het gaat. Ik kan me niet voorstellen dat de uitzending van DWDDrrrrr van gisteren nieuwe belangstellenden heeft gekweekt.

Ik weet niet of de Matthäus volgende week (in zijn geheel) op tv te zien is. Als dat al zo is zal dat minder kijkers opleveren dan 'The Passion' die dan voor derde of vierde keer live wordt uitgevoerd door BN'ers met populaire Nederlandse deuntjes. Komt deMatthäus niet op tv dan kun je hier een zeer mooie uitvoering horen.
x