maandag 28 november 2011

Stress

Een citaat uit Trouw van heden: "In december word ik altijd geleefd en ik ben wel eens bang dat mijn kinderen daar ook een tik van meekrijgen", zegt Ghislaine, die achteraf toch maar liever niet met haar achternaam in de krant wil, om nog meer decemberstress te voorkomen.

De feestdagen zitten er weer aan te komen. Pedagoog Emmeliek Boost vindt: Kinderen en ouders lijden aan een overdosis Sint. En aan een overdosis kerst, voeg ik er maar aan toe. Emmeliek verzorgt al jaren een workshop 'Voorkom decemberstress' bij de Opvoeddesk in Laren.

Het waren ooit gewone familiefeesten, die in de huiselijke kring gevierd werden, maar tegenwoordig moeten ze ook gevierd worden op school, bij de sportclub, op het werk, bij de buurtvereniging. De Kerst is volgens mij nog iets erger dan Sinterklaas, omdat er ook nog een heilig sfeertje omheen hangt. Ghislaine viert het thuis compleet met pakjes onder de boom en een strak bezoekschema: kerstavond met vrienden, Eerste Kerstdag bij haar ouders, Tweede Kerstdag bij haar schoonmoeder en Derde Kerstdag bij haar schoonvader. Stel je eens voor dat haar ouders ook gaan scheiden. Dan moet er nog een vierde kerstdag aan geplakt worden.

Gelukkig heb ik al zo'n veertig jaar geleden besloten aan al die verplichte gezelligheid niet meer mee te doen. Dit jaar zal ik voor de vijftiende keer de Kerstdagen helemaal in mijn eentje doorbrengen en zal ik medelijden hebben met al die mensen voor wie die 'feestdagen' verplichte nummers zijn geworden en die zich afvragen of ze niet iemand vergeten zijn te betrekken bij de gezelligheid. En gelukkig heb ik mijn familie- en vriendenkring ervan weten te overtuigen dat ik tijdens die feestdagen helemaal niet zielig ben. Ik hoef dus nooit uitnodigingen af te slaan, want die ontvang ik niet meer. Ik red me wel, zonder enige stress.
x