maandag 8 september 2014

Omweg

Moeten we nou echt de paspoorten afpakken van die jonge mensen die naar Syrië willen afreizen om daar 'afvalligen' en andere ongelovigen te bestrijden? De vrees schijn te bestaan dat deze mensen nog radicaler terugkomen dan ze vertrokken zijn en na terugkomst hier aanslagen gaan plegen. Minister Plasterk zei gisteren in 'WNL op zondag' dat inmiddels 30 jihadstrijders uit Syrië of Irak zijn teruggekeerd. Die hebben hier nog geen aanslagen gepleegd.

Wanneer die jihadstrijders hier tot aanslagen willen overgaan hebben ze wel een merkwaardige, feitelijk levensgevaarlijke, omweg gevolgd. Als je bereid bent je leven op het spel te zetten in een ver land, ben je naar mijn idee al aardig radicaal. Hoeveel radicaler kun je nog worden? Mohammed B. had er geen buitenlandse reis voor nodig om radicaal genoeg te zijn voor de moord op Theo van Gogh.

O ja, er was die man die na terugkomst uit Syrië een aanslag pleegde in een museum in Brussel. Had hij die aanslag niet gepleegd als hij niet in Syrië was geweest?

Het zal wel nergens op slaan, maar naar mijn idee zijn er dit jaar in ons land meer moorden gepleegd in het criminele dan in het terroristische milieu. De kans om bij een 'familiedrama' om het leven te komen is volgens mij ook statistisch hoger.

Ik geloof direct dat er een aantal doorgedraaide moslimjongeren is, die potentieel gevaarlijk zijn voor onze samenleving. Als zij willen afreizen naar het Midden-Oosten om zich daar nuttig te maken voor wat zij een goede zaak vinden: laat ze gaan! Ze lopen daar kans op meer tegenstand (Amerikaanse raketten bijvoorbeeld) dan wat AIVD- en politieagenten.