maandag 19 december 2011

Liegen

De tv-beelden zijn bekend: Kardinaal Simonis, voormalig aartsbisschop van Utrecht en daarmee de bovenbaas van de Nederlandse rooms-katholieken beweerde bij Paul & Witteman met stalen gezicht dat de kerkleiding niets had geweten van het seksueel misbruik van kinderen door priesters en leden van kloosterorders. De commissie-Deetman heeft duidelijk gemaakt dat de kerkleiding daar decennia lang van heeft geweten, maar weinig anders gedaan heeft gedaan dan voorkomen dat de vuile was buiten gehangen werd.

In de Tien Geboden, een niet geheel onbelangrijk gedeelte van de Bijbel, wordt liegen uitdrukkelijk verboden, maar de kardinaal heeft tijdens die uitzending duidelijk zitten liegen. Ten overstaan van 'zijn' gelovigen in het bijzonder en de Nederlandse bevolking in het algemeen. Hij heeft een wel zeer slecht voorbeeld gegeven. Wat gaat zijn baas, Benedictus XVI, daar nu aan doen? Dat vraag ik me dan af. Een Nederlands minister die op liegen betrapt wordt kan zijn baantje wel vergeten. Simonis heeft geen specifieke functie meer in de Nederlandse kerkgemeenschap. De enige functies die ik van kardinalen ken is die van het meedoen aan de benoeming van een nieuwe paus of die van het leiden van een Vaticaans departement of congregatie. Ik weet niet of je als kardinaal ontslagen kan worden. Hem kan wel zijn functie als priester ontnomen worden.

We hebben hier in Nederland wel een aardige gewoonte: de eer aan jezelf houden. Simonis moet nog één keer in een veel besproken talk-show of in het NOS-journaal van acht uur 's avonds nederig toegeven dat hij gelogen heeft en dat hij de Heilige Vader heeft verzocht hem uit zijn priesterambt te zetten en God de Vader hem te vergeven . Daarna kan hij zich terugtrekken in een klooster met heel dikke muren.
x