vrijdag 28 november 2008

Bonus

Als je vroeger 1.650.000 gulden per jaar verdiende, vond iedereen dat een behoorlijk hoog salaris. Nu verdien je dan 750.000 euro per jaar. Op de een of andere manier lijkt dat wat minder 'erg'. Die 750.000 euro gaat Gerrit Zalm verdienen als directeur van ABN Amro/Fortis. Strikt formeel gaat hij in salaris achteruit, want bij DSB verdiende hij hetzelfde bedrag, maar daar werkte hij een dag minder. Dat zou je dus eigenlijk moeten waarderen: langer werken bij een veel grotere bank en toch niet meer willen verdienen. Waar vind je zulke onbaatzuchtige types tegenwoordig nog? Hij neemt er ook nog eens genoegen mee dat aan het eind van de rit zijn bonus maximaal 375.000 euro bedraagt.

SP en PVV (bien étonné de se trouver ensemble) vinden het salaris van Gerrit "onacceptabel". Sommige mensen zijn ook nooit tevreden en tot mijn spijt moet ik vaststellen dat ik het een keer eens ben met de PVV. Maar ik zal vandaag over de hoogte van dat salaris niet verder zeuren.

Wat ik hoe dan ook vreemd blijf vinden is die bonus. Ik denk dat als iemand voor een klus een jaarsalaris van 750.000 euro krijgt, het minste wat hij kan doen is: zijn stinkende best! Die bonus zit als het ware al in dat salaris verwerkt.

Naar verwachting wordt over een paar jaar de bank gewoon weer aan particulieren verkocht. Als het meezit met winst en op die winst is die bonus van Gerrit gebaseerd. Nu denk ik dat Gerrit die klus niet helemaal in zijn eentje zal klaren. Er werken nog een paar mensen bij die bank van wie je mag aannemen dat zij in het algemeen ook hun stinkende best zullen doen om er een succes van te maken. Is het niet redelijk om al die mensen ook een bonus te geven van maximaal een half jaar salaris? En dan heb ik het niet alleen over de (sub)managers, maar ook over de medewerkers van de postkamer, het archief en de telefonistes. Die managers hebben daar niet zo'n weet van, maar in de 'lagere regionen' kom je ook wel eens hardwerkende mensen tegen, die ook hart voor de zaak hebben. Met hun modale salaris kunnen ze een extraatje wel gebruiken. Gerrit Zal kan zich ook zonder bonus af en toe een extraatje veroorloven.