donderdag 28 augustus 2008

Malus

Cliënten merken overigens niets. Nou, da's fijn. Maar waarvan merken zij niets en waarvan zijn ze cliënten? Dat lezen we in Trouw. De cliënten van de UWV merken er niets van dat er 87 miljoen euro bij de UWV de mist ingegaan is.

De cliënten zijn dus werklozen en arbeidsongeschikten die hun uitkeringen krijgen van het UWV. Die instantie is "onvoldoende in staat om een grootschalig ICT-programma te sturen en te beheersen". Er komt nu een grootschalig onderzoek. Ik denk dan meteen: een grootschalig onderzoek doe je ook niet voor een paar euro. En waarom is dat allemaal? Het moest allemaal weer eens mooier en beter. Het project, dat zich vooralsnog beperkte tot de uitvoering van de WIA (de opvolger van de WAO), zou een forse bijdrage leveren aan de verbetering van kwaliteit in het werk en de bedrijfsvoering en zorgen voor lagere kosten. Klanten en organisaties waarmee UWV samenwerkt, zouden ervan profiteren.

Weten we nog van die OV-chipkaart? Dat moest allemaal ook mooier en beter. Alleen hebben we na de miljoenen die daar inmiddels voor zijn uitgegeven nog steeds geen OV-chipkaart. In dat verband heb ik hier al eens gezegd dat het betere vaak de vijand is van het goede. Tot welke conclusie kwamen ze in juni bij het UWV? Dat "als er al een functionerend systeem zou komen", dit veel te complex en te duur zou worden. (Onderstreping toegevoegd.)

En hoezo merken de cliënten er overigens niets van? Waar kwam al dat geld dan vandaan. Van de Postcodeloterij? Of financierde de UWV dat project uit eigen middelen? Zijn die middelen er niet in de eerste plaats om door te sluizen naar de werklozen en arbeidsongeschikten? Met 87 miljoen had je de cliënten een aardige eindejaarsuitkering kunnen geven. Hadden ze op Eerste Kerstdag een plakje cake bij de koffie gehad. Ik noem maar wat.


We maken ons nog wel eens boos over bonussen die zogenaamde topbestuurders krijgen. Ik kan me niet voorstellen dat de chef van de helpdesk van het UWV leiding gaf aan dat grootschalig ICT-programma. Een of meer leden van de Raad van Bestuur zullen daar wel eens naar gekeken hebben en daarvoor verantwoordelijk zijn geweest. Waarom horen we in dit soort situaties nooit eens iets over een malus? Krijgen we binnenkort nog te horen dat één van de bestuurders nou eens aan de andere kant van het UWV-loket komt te staan?