dinsdag 8 februari 2011

Zwart

Het kabinet-Rutte, waarvan ik geen groot vriend ben, doet wel eens iets waar ik het mee eens ben. In de Volkskrant las ik: Het bestrijden van segregatie in het onderwijs is niet langer rijksbeleid. 'Zwarte scholen zijn een feit', zegt CDA-minister Marja van Bijsterveldt.

'Zwarte' kinderen zijn niet dommer dan 'witte'. Er zijn 'zwarte' scholen die een hoger gemiddeld prestatieniveau hebben dan 'witte'. Er is een verschil: het wil nogal eens voorkomen dat 'zwarte' kinderen een taalachterstand hebben en dat ze uit een (gemiddeld) sociaal-economisch 'lager' milieu komen. Dat verschil is niet zo vreselijk nieuw.

Ik ben opgegroeid in de Amsterdamse Rivierenbuurt, die toentertijd werd beschouwd als een 'nette' buurt: daar woonde de in het algemeen redelijk opgeleide, redelijk verdienende middenklasse. Duidelijk andere buurten waren de Pijp en de Dapperbuurt. Vriendelijke mensen noemden dat 'volkswijken', minder vriendelijke mensen spraken van 'achterbuurten'. (Volgens mij was alleen J.C. Bloem "Domweg gelukkig in de Dapperstraat".) Er was toen ook al verschil te constateren tussen de schoolprestaties van de kinderen op scholen in diverse buurten. Ik kan me niet herinneren dat er toen veel nadruk werd gelegd op het 'mengen' van de schoolbevolking.

Kerntaak van het onderwijs lijkt mij kennisoverdracht te zijn. Een zeer belangrijk instrument bij die kennisoverdracht is de taal. Een beetje leerkracht op de basisschool kan je zo vertellen welke kinderen in zijn/haar groep een taalachterstand hebben. In die kinderen, of zij nu 'wit' of 'zwart' zijn en of de school nu overwegend 'wit' of 'zwart' is, zul je wat extra moeten investeren. Van het onderwijs mag je verwachten dat het mede bijdraagt aan de integratie, zeker. Maar dat mag je verwachten van welke maatschappelijke organisatie dan ook. Sterker nog: dat mag je van iedere ingezetene van Nederland verwachten. Dat mag je misschien iets meer verwachten van een invloedrijk politicus, die in een proces tegen hem dat hij betitelt als een 'politiek proces' een verklaring aflegt met een zeer hoog politiek karakter.
x