maandag 12 december 2011

Sociaal

Vanmiddag om 13.00 uur ontmoet ik, volgens afspraak, Natalja. Zij is een 27-jarige Moldavische en woont in een flat aan de andere kant van het winkelcentrum waar ik mijn dagelijkse boodschappen doe.

Let wel: ik heb een afspraak, geen afspraakje, of date. Ik heb haar ook nog niet eerder gezien, alleen telefonisch gesproken, voor het maken van die afspraak. Haar naam kreeg ik van de Stichting Doras. Dat is een door het stadsdeel Amsterdam-Noord gesubsidieerde welzijnsstichting, die het initiatief 'Samenspraak' ontwikkeld heeft. De bedoeling daarvan is dat gewone Nederlanders een paar uur per week praten met een buitenlander die graag zijn/haar kennis van het Nederlands op informele wijze wil uitbreiden, waardoor ze zich ook meer in het algemeen sociaal beter kunnen bewegen.

Het is niet de bedoeling dat ik Nederlandse les geef en haar alles uitleg over d'tjes en t'tjes. Het zal er vooral op neerkomen, dat ik tijdens gesprekken, af en toe wat corrigeer en uitleg en geef, zodat ze wat meer zelfvertrouwen krijgt bij het gebruik van het Nederlands. Nu durft ze dat nog niet goed bij bijvoorbeeld het boodschappen doen of het contact met buren. Ze woont overigens samen met een Nederlandse man, ze hebben samen een dochter van enkele maanden oud. Met die man praat ze wel Nederlands, maar ik kan me goed voorstellen dat je in een relatie elkaar niet voortdurend wil lopen corrigeren. Zij spreekt wel Engels, Roemeens en Russisch, maar ik neem aan dat die man de laatste twee talen niet spreekt en met elkaar converseren in een taal die voor beiden vreemd is, is ook niet ideaal.

Ik ben hierop gekomen door een flyer van Doras, die ik in de bus kreeg. Door mijn recente verhuizing is mijn leven toch wel iets veranderd. Zo heb ik in geen jaren in korte tijd zoveel mensen over de vloer gehad. N.a.v. die flyer kreeg ik ook het idee, dat ik mij wel weer eens wat socialer mocht gaan gedragen, zelfs op zo'n manier dat ik wat voor iemand anders zou kunnen betekenen. Ik ben benieuwd hoe me dat afgaat.
x