dinsdag 3 oktober 2017

EENHEIDSWORST

Amsterdam dreigt intussen een sociale eenheidsworst te worden, net zoals bijvoorbeeld Manhattan (New York) en Londen. De Amsterdamse cultuur is al verdwenen uit de Jordaan en De Pijp als resultaat van gentrificatieprocessen. Het is natuurlijk niets nieuws wat Het PAROOL gisteren schreef. Ik heb er hier ook al vaker aandacht aan besteed. Volgens hetzelfde artikel is die Amsterdamse cultuur nog wél aanwezig in Noord. Ook Noord verandert snel. (...) De gemeente en woningbouwcorporaties hebben een actieve rol in het veranderen van Noord door middel van symboolpolitiek. Door het stimuleren en faciliteren van culturele ondernemers en artiesten in de buurt, als onderdeel van regeneratie- en gentrificatiestrategieën, wordt de buurt aantrekkelijk gemaakt voor nieuwe bewoners en gaat men voorbij aan de wensen van de huidige bewoners.

Hier zie je daar een goed voorbeeld van: het van der Pekplein.

Het plein en de buurt liggen op minder dan één kilometer van de aankomstplaats van het Buiksloterwegveer en zijn dus te voet en op de fiets makkelijk bereikbaar voor al die Amsterdamse yuppen die de Jordaan en de Pijp zo langzamerhand wel kennen. Sociale huur wordt koop, biologische markten, hippe koffietentjes, grote renovatieprojecten en culturele broedplekken. De buurt lijkt te verbeteren door de komst van 'betere' bewoners en een hoop opsmuk, maar pas op: dit is een schijnverbetering!

Amsterdam-Noord onderscheidt zich van de rest van de stad. Het is er dorps, groen en rustig. Er heerst op veel plekken nog sterke sociale cohesie. Ik woon nu, min of meer bij toeval, zes jaar in Noord en het bevalt me nog steeds prima. Dat dorpse en die sociale cohesie voel ik niet zo, maar dat ligt vast aan mij en bovendien zijn er wellicht stukken in Noord waar dat wel gevoeld wordt.

Volgend jaar gaat de Noord/Zuidlijn rijden. Er komen meer en grotere ponten. Er moet zelfs een brug over het IJ komen. Noord wordt uit zijn isolement 'verlost'. Groen van Prinsterer schreef ooit (al had dat betrekking op een heel andere situatie): "In het isolement ligt onze kracht." Misschien moeten de 'gewone' mensen in Amsterdam-Noord dat ook eens gaan denken.