donderdag 28 januari 2016

WACHTGELD

Ik volg, dacht ik, de Nederlandse politiek redelijk goed en 'ken' dus aardig wat Nederlandse politici, maar van Wassila Hachchi had ik nog nooit gehoord. Zij was kamerlid voor D66 en is sinds een paar dagen ex-Kamerlid. Zij kreeg pas landelijke bekendheid toen ze ermee ophield en een paar dagen onvindbaar was. En omdat we nu eenmaal Hollanders zijn vinden 'we' vooral (het antwoord op) één vraag belangrijk: zal Wassila wachtgeld aanvragen (en ontvangen!)?

Dat Kamerleden wachtgeld ontvangen als zij de Kamer verlaten, vind ik op zich heel redelijk. Om Kamerlid te worden heb je kwaliteiten nodig, waarmee je naar alle waarschijnlijkheid ook elders in de maatschappij een aardig betaalde baan zou kunnen krijgen. Je kunt je baan als Kamerlid ook geheel buiten je schuld verliezen, bijvoorbeeld omdat jouw partij uit de gratie raakt. Het lijkt me alleszins redelijk dat je dan gedurende enige tijd, ter overbrugging naar een andere baan, wachtgeld, een soort WW-uitkering, ontvangt.

Wassila kan in beginsel ook wachtgeld ontvangen, maar ik zou het niet netjes vinden als ze dat zou aanvragen. Ze heeft immers geheel uit vrije wil ontslag genomen. Ze is nu in Amerika en schijn te willen proberen een (betaald) baantje te krijgen in de campagnestaf van Hillary Clinton.

Waarom zou Hillary een zelfs in eigen land onbekend parlementariër in haar staf opnemen? Wassila, las ik bij Wikipedia, heeft bedrijfskunde gestudeerd en een opleiding gevolgd voor officier bij de Koninklijke Marine. Ze is ook beleidsadviseur bij Economische Zaken geweest en was ruim vijf jaar lid van de Tweede Kamer. Ze is dus niet dom. Ze zal wel bezig geweest zijn in verkiezingscampagnes voor D66, maar campagnes in de Verenigde Staten, zeker die voor de presidentsverkiezingen, lopen heel wat anders. Daar red je het niet met hier en daar wat foldertjes uitdelen. Of wil ze juist leren van de campagne van Hillary? En het geleerde hier in de praktijk brengen tijdens de volgende verkiezingen voor de Tweede Kamer? Moet ze wel haar eigen partij oprichten, want ik denk niet dat ze bij een van de bestaande partijen een poot aan de grond krijgt.