zaterdag 27 augustus 2016

STEUN

Koerdische  milities  spelen een niet-onbelangrijke rol in de strijd tegen IS. De afgelopen tijd wisten de Koerden (...) terrein te winnen, deels met steun van de internationale coalitie onder leiding van Amerika. De stad Manbij werd onlangs veroverd op IS, wat leidde tot een waar volksfeest, aldus Elsevier. (Onderstreping toegevoegd.) Het leek erop alsof de Koerden een strook Iraaks gebied langs de grens van Turkije zouden gaan beheersen. Dat was natuurlijk tegen het zere been van Turkije, dat geen al te goede relaties met de Koerden onderhoudt. Dus trok het Turkse leger de grens met Irak over. Om tegen IS te vechten, zeiden ze. Dat doen ze ongetwijfeld ook, maar ze zullen zeker van de gelegenheid gebuik maken ook de Koerden te verdrijven.

Toen kwam Joe Biden, vice-president van de VS, bij Erdogan op bezoek. Wat de Amerikanen ook doen, waar ze zich ook mee bemoeien, het gaat ze vooral om de Amerikaanse belangen, zoals zij die zien. Turkije is een bondgenoot van Amerika, lid van NAVO, grenzend aan Rusland. De verhouding tussen Turkije en Europa is de laatste tijd wat koeltjes. Hij lijkt erop dat Turkije zich meer richt op Rusland. Dan haast Amerika zich Turkije bij te staan. Ja, dan moet je de Koerden laten vallen. Die moeten zich uit op IS veroverd gebied terugtrekken, anders verleent de VS gee steun meer.

Iran en Irak hebben diverse oorlogen met elkaar gevoerd. Nu eens werd Iran door de VS ondersteund, dan weer Irak. Zoals de VS de Taliban steunde toen die nog tegen de Russen vocht. We mogen blij zijn dat onze regering altijd achter de VS blijft staan. Hoe moeten we anders vriendjes blijven?