woensdag 9 oktober 2013

Beveiligen

Bijna de helft van alle smartphonegebruikers neemt zijn toestel mee naar bed, lees ik in Het PAROOL. Waarom eigenlijk? Worden die mensen vaak in het holst van de nacht wakker met de onbedwingbare lust om even te checken of er e-mail is? Of zitten ze met een vraag die stante pede via Google opgelost moet worden?

Ik heb zo'n smartphone gehad. Vrijwel direct na de aanschaf vond ik het een onhandig ding, dat ik dus nooit gebruikt heb en recentelijk heb ik hem weggegeven aan iemand die er erg blij mee was. Ik heb gelukkig geen familieleden en vrienden die er een gewoonte van maken mij regelmatig te bellen na pakweg acht uur 's avonds of vóór zes uur 's ochtends. Zelf zal ik gedurende die tijd ook niet gauw iemand per telefoon benaderen. In noodgevallen ben ik altijd nog bereikbaar via mijn vaste telefoon of via mijn dumbphone. Als ik buitenshuis ineens een e-mail wil verzenden doe ik dat via mijn iPad. In de grote stad is er altijd wel een (horeca)gelegenheid te vinden met wifi. Het nadeel van zo'n smartphone is dat, wanneer dat ding uitvalt. je al je communicatiemogelijkheden kwijt bent. De kans dat mijn domme mobieltje en mijn iPad tegelijkertijd uitvallen is niet zo groot.

Het artikel in Het PAROOL ging niet voornamelijk over het nachtelijk gebruik van de smartphone. Het citaat waarmee dit blog begint ging als volgt verder: maar beveiligt de telefoon niet goed. Dat blijkt uit het Norton Report 2013, een van de grootste consumentenonderzoeken over cybercriminaliteit ter wereld. (...) 'De resultaten van het Norton Report laten zien dat 38 procent van de Europese consumenten hun mobiele apparaat gebruikt voor zowel werk als privé. Hierdoor ontstaan compleet nieuwe veiligheidsrisico's voor bedrijven.' Kennelijk realiseren veel gebruikers van een smartphone zich niet dat het minicomputers zijn die het doelwit kunnen zijn van cybercriminelen. Wat zal een werkgever doen, als blijkt dat zijn bedrijf is benadeeld, doordat criminelen via jouw smartphone zijn website zijn binnen gekomen? Het zou best kunnen dat hij de schade op jou gaat verhalen. Ik zou maar gauw een antivirusprogramma en een goede firewall op mijn smartphone gaan installeren.
x