woensdag 19 december 2012

Dutje

Ik werd wakker, deed even het licht en keek hoe laat het was: vijf uur. Het komt voor dat ik op die tijd opsta, zeker als ik de avond ervoor vroeg naar bed gegaan ben. Deze keer besloot ik nog even door te slapen. Ik viel niet meteen weer in slaap en realiseerde me ineens dat ik met niet kon herinneren dat ik mijn eten had klaargemaakt en opgegeten had. Ik kon me ook absoluut niet herinneren wat ik in het NOS-journaal gezien had, noch wat ik daarna gedaan had. Een teveel aan drank kon het niet geweest zijn, want ik wist nog wel dat ik vergeten was een flesje wijn bij AH aan te schaffen en een voorraad heb ik nooit in huis. Een acute aanval van Alzheimer leek me ook niet waarschijnlijk. Maar wat was er dan wel aan de hand?

Het duurde niet lang meer voor ik begreep wat er aan de hand was: het was geen woensdagochtend vijf uur, het was nog dinsdagmiddag 17.00 uur. Je ziet alleen het verschil niet op een horloge met wijzers. Nadat ik thuiskwam van de fysiotherapeut en aansluitend boodschappen doen, was ik op bed gaan liggen om even een dutje te doen. Om vijf uur 's middags is het net zo donker als vijf uur 's ochtends.

Na het NOS-journaal heb ik gekeken naar het eerste deel van een documentaireserie over onze Gouden Eeuw. Ik weet niet of Geert Wilders en veel van zijn aanhangers ook gekeken hebben. Dan kunnen ze iets geleerd hebben, bijvoorbeeld dat we toen zo rijk en machtig waren mede omdat we heel veel werk lieten doen door arbeiders van over onze grenzen. Veertig procent van de inwoners van Leiden, toen een van onze grote steden, was buiten Nederland geboren. In de andere steden was dat niet veel anders. Nu zitten de uitzendbureaus ongegeneerd te discrimineren bij het aantrekken van personeel. Eigen volk eerst.

=========================
Ik heb 65 dagen niet gerookt. (Wordt vervolgd.)
=========================
x