zondag 3 augustus 2014

Down

Hoeveel BN'ers zijn er die nog niet verschenen zijn in een tv-programma met mensen met het syndroom van Down? Barry Atsma hadden we geloof ik nog niet gehad. Hij gaat het programma "Down for dummies" presenteren vanaf donderdag 7 augustus, bij BNN. Barry is niet zomaar uitgekozen: hij heeft een broer met Down.

Het is altijd weer hetzelfde: mensen met het syndroom van Down hebben zo hun beperkingen, maar zijn toch heel aardig, leuk, noem maar op. Er valt heel veel positiefs over hun te zeggen. Daar ben ik ook helemaal voor. Ik heb aardig wat van deze mensen ontmoet in de jaren dat ik bestuurslid was van een stichting die zich toelegde op de zorg voor mensen met een verstandelijke handicap. Een deel van die mensen, een klein deel, had het syndroom van Down. Je zou haast zeggen dat ze een voordeel hebben ten opzichte van hun lotgenoten. Voor iedereen die ze ontmoet is het immers van meet af aan duidelijk dat je van hen geen grote intellectuele prestaties mag verwachten. Alles waarin ze met 'ons' kunnen meedoen, waarin ze 'normaal' zijn, is mooi meegenomen.

Het wordt hoog tijd dat we eens programma's gaan maken over mensen met een verstandelijke handicap, aan wie je dat niet één, twee, drie ziet. Net als die gezellige, leuke 'Downers' kunnen die ook vaak meer dan we denken. Er zijn voldoende plekken in het arbeidsproces, waar zij kunnen worden ingeschakeld, als er maar meer werkgevers bereid waren om hun zo'n plek te gunnen en er meer werknemers waren die hen als collega's willen accepteren.