dinsdag 28 juli 2009

Race

Door de STER-reclame ben ik ervan op de hoogte gebracht dat op 16 augustus in Rotterdam voor de zoveelste keer Çity Racing wordt georganiseerd. De organisatie ligt in de handen van bierbouwer Bavaria. In het STER-spotje zie en hoor je Formule 1-wagens door de stad rijden en maakt er één een soort pirouette, wat tot veel gesmolten rubber leidt. Naar verwachting trekt dat City Racing meer dan 500.000 bezoekers.

Voor zover ik weet heeft City Racing nauwelijks iets met racen te maken. Het is gewoon een show van dure auto's. Vroeger kon je één keer per jaar die auto's nog redelijk dicht in de buurt - op het circuit van Zandvoort - van dichtbij echt racend bekijken, maar tegenwoordig moet je daarvoor een iets duurdere reis naar een buitenland maken. Dat is vreselijk zielig voor de liefhebbers van die auto's en de bijbehorende pestherrie en stank. Gelukkig voorziet Bavaria in die leemte.

Je zou het op zich al merkwaardig kunnen noemen dat een bierbrouwer een soort positieve relatie legt tussen bier en autorijden, maar ik geef toe dat dit erg ver gezocht is. Ik weet ook wel dat er nauwelijks een zinnige verklaring voor iemands liefhebberij is. Ik neem het dus niemand kwalijk als zhij een bepaald soort auto's mooi vindt en die dingen graag heel hard ziet rijden. Er zijn mensen die er niets van begrijpen dat ik geboeid zit te kijken naar mannen of vrouwen die rondjes schaatsen op een ijsbaan.

Toch zet ik vraagtekens bij dat City Racing. Auto's zijn vervuilend en dragen bij aan de opwarming van de aarde. Ik wil het autogebruik niet verbieden, want daarmee zou onze economie tot stilstand komen. We kunnen wel het onnodig laten rijden van auto's voorkomen. Naar mijn idee staat dat City Racing wel zo'n beetje aan de top van onnodig autogebruik, overigens direct gevolgd door echte autoraces en rally's en particuliere plezierritjes in de vrije tijd langs wegen waarlangs je beter kunt fietsen en wandelen. Zo! Nu eerst een Grolsch
x