zondag 24 april 2011

Lezing

Net als de meeste mensen, denk ik, had ik nog nooit gehoord van de 'Arondéuslezing'. Die wordt jaarlijks georganiseerd door Provinciale Staten van Noord-Holland. Dat wordt weer voorbereid door een commissie van statenleden. Dit jaar zou de lezing gehouden worden door cultuurhistoricus en publicist Thomas von der Dunk. Op de website van de provincie staat te lezen: "Vanwege zijn confronterende schrijfstijl en veelvuldig gebruik van op personen gerichte argumentatie, roept hij vaak controverses op." Nou, dat was Thomas dit keer ook van plan.

De leden van de organiserende commissie waren niet allemaal even enthousiast over de lezing, die ze kennelijk van tevoren hadden mogen inzien. De lezing werd afgelast, schrijft de Volkskrant, omdat de PVV teveel op de hak zou worden genomen. Thomas zou ondermeer zeggen: 'Voor het eerst sinds 1945 hebben we in Den Haag te maken met een politieke stroming van grote omvang die uitgangspunten huldigt en standpunten verkondigt die haaks staan op de beginselen van de rechtsstaat. Dat vonden de CDA- en VVD-leden van de commissie te ver gaan.

Kijk, je kunt het met Thomas eens zijn of niet. Je mag aannemen dat die CDA- en VVD-leden wisten wat voor vlees ze met hem in de kuip hadden. Je mag zelfs aannemen dat ze hem juist daarom hadden uitgenodigd: "Krijg je een lekkere discussie!"

Ik ken de lezing van Thomas niet, maar wat mij betreft heeft hij grotendeels gelijk als mensen van het CDA en VVD (een partij die zich godbetert liberaal noemt) zich geroepen voelen te verhinderen dat hij en plein public uitspraken doet die kritisch zijn over de PVV. Volgens mij maken Geert Wilders c.s. al geruime tijd gebruik van hun democratische recht om dingen te roepen waarmee niet iedereen het eens is. Het is mij tot nu toe niet opgevallen dat CDA en VVD hun wat dat betreft iets in de weg willen leggen.
x