dinsdag 16 november 2010

Bidden

Aung San Suu Kyi released
Prayer Topic: news story
Posted on Saturday 13th of November 2010 05:35:01 PM

Dear Jesus, thank You for persuading the Myanmarese (Burmese) authorities to release the democracy and human rights activist Aung San Suu Kyi from her long house arrest. Please guide and use her for Your glory. Above all, lead her to the company of true and compassionate Christians in Myanmar. Save her and as many other Burmese people as possible. Amen.

Het voorgaande is een van de ongeveer 115.000 gebeden die je aantreft op www.tangle.com. Ik kwam op die site omdat Trouw gisteren een artikel publiceerde onder de titel Online bidden is een nieuwe vorm van geloofsbeleving. In het artikel wordt een - je mag wel zeggen: prangende - vraag gesteld: laat God zich kennen op of via een beeldscherm? Er zijn christenen die deze vraag met een hartgrondig "Nee!" zullen beantwoorden. Die vinden dat je via het internet op zijn best de duivel ontmoet, dus dat kun je beter zo veel mogelijk met rust laten. Ik weet het: het is een kleine minderheid, maar ook hier bestaat geen eenduidige christelijke opvatting. Los daarvan zijn mij nog geen gevallen bekend waarin God Zelf, de Heilige Maagd of een andere heilige op een beeldscherm is verschenen om een internetter - en via hem/haar ons - opbeurend, belerend of waarschuwend toe te spreken. God c.s. houden het nog steeds bij meer traditionele middelen als het verschijnen in grotten, visioenen of bijna-doodervaringen. De jackpot winnen net als je financieel wat onthand zit kan natuurlijk ook een 'teken' zijn.

Ik kan het natuurlijk mis hebben, maar ik denk dat we online niet zozeer God leren kennen, maar de onlinebidders. Ik zie hier een overeenkomst met de online condoleanceregisters: je leeft niet alleen mee, je wilt anderen laten weten dat je meeleeft en hoeveel. Anderen kunnen bij jouw gebed commentaar leveren. Helaas kan ik daar geen voorbeeld van geven, want dan moet je eerst inloggen. Dat vind ik wat vreemd. Ik heb nog nooit gehoord dat als je wilt bidden, dus met God wilt spreken, je eerst een naam en wachtwoord moest uitspreken. Zelfs de meeste kerken kun je binnentreden zonder identiteitsbewijs te laten zien of het juiste wachtwoord te zeggen.

Het gebed hierboven is van een 37-jarige Fin, Miika Tynjälä. Het is wel aardig dat naar zijn mening de Birmese machthebbers zich door Jezus hebben laten overtuigen dat ze het huisarrest van Aung San Suu Kyi beter konden opheffen, maar ik denk dat er eigenlijk redenen van geopolitieke aard aan het besluit ten grondslag liggen. De kans dat zij geleid wordt naar het gezelschap van ware en meelevende christenen is, vrees ik, bijzonder klein: slechts vier procent van de Birmese bevolking is christen. Ik denk dat God verstandiger en pragmatischer is en het daarheen zal leiden dat met name boeddhisten (90% van de bevolking) met Aung San Suu Kyi zullen meeleven.
x