dinsdag 4 april 2017

NUANCE

Er ging weer eens een golf van verontwaardiging door ons land: twee homo's die hand in hand over een brug bij Arnhem wandelden werden door een stel Marokkaanse  jongens mishandeld. Een van hen verloor zelfs een aantal tanden, omdat hij met een betonschaar was geslagen.

Ik heb er de tijd voor, dus ik zoek graag naar de nuance. Ik heb nooit geloofd dat het uitsluitend jongeren met een Marokkaanse of moslimachtergrond zijn, die LHBT'ers lastig vallen. Ik hoorde de voorzitter van het COC zeggen dat veel blanke mannen, oftewel mannen met een Nederlandse achtergrond, hetzelfede doen.

Bij Pauw was de advocaat te gast van een van de 'Marokkanen' die de homo's op de brug hadden belaagd. Volgens die advocaat, die zijn cliënt citeerde, was de ruzie door die twee homo's, althans verbaal begonnen.

Bij Pauw zat ook aan tafel de fotograaf (en homo) Erwin Olaf. Hij citeerde een tekst uit NRC Handelsblad. Hij had een keer voor een snackbar staan zoenen met zijn vriend. "De eigenaar van de snackbar vond dat onsmakelijk. Terecht. Hij wou geen poten kijken en zei daar iets van."  Dat werd, enige tijd geleden, geschreven door een van de (volgens Erwin) elitemensen van ons land, Youp van 't Hek, in wat algemeen beschouwd wordt als een 'kwaliteitskrant.

Natuurlijk mag Youp aangeven wat hij onsmakelijk vindt en natuurlijk mag NRC Handelsblad dat publiceren. Maar als Youp en de redactie van de krant al zo ongenuanceerd te keer gaan, wat mogen wij dan verwachte van pubers/jongvolwassenen verwachten, die nu eenmaal in een iets minder tolerante omgeving zijn opgegroeid dan 'wij'?