maandag 13 oktober 2014

Lekker

Ik las alleen de  kop: Het winkelen moet lekker zijn. Het bijbehorende artikel in Het PAROOL heb ik niet gelezen, want die kop alleen gaf me al voldoende stof tot overpeinzing. Winkelen is, in mijn optiek, wat anders dan naar een winkel gaan om iets aan te schaffen. Bij winkelen loop je winkel in, winkel uit, bekijk je van alles, pas je van alles (als het een kledingzaak is) en soms koop je ook nog wel iets.

Ik had/heb een bloedhekel aan winkelen. Boukje deed het met overgave. In Amsterdam en Den Haag liet ik haar altijd alleen winkelen. Soms ging ze samen met haar (tweeling)zus, die aan dezelfde verslaving leed. In buitennlandse steden ging ik in een kroeg zitten wachten tot ze uitgewinkeld was.

Natuulijk ging ik wel eens mee als Boukje de stad in ging om nieuwe kleertjes te kopen, want ze wilde best weten of ik iets leuk vond, alvorens het aan te schaffen, maar ik stelde wel nadrukkelijke voorwaarden, bijvoorbeeld: als je een jurk wilt kopen, ga je geen broeken of truitjes passen, omdat die er ook leuk uitzien. Ze hield zich niet altijd aan die voorwaarden, maar het is me nooit gelukt dan kwaad  op haar te worden en haar alleen verder te laten winkelen.

Het enige type winkel waarin ik 'rondkijk', dus, strikt genomen, wel eens aan het winkelen ben, is de boekwinkel. Maar ik ga altijd naar dezelfde boekwinkels (in Amsterdam zijn dat Scheltema, The American Bookshop, de Bijenkorf en de AKO in het Centraal Station). Ik ken de indeling van die winkels en weet dus ook welke delen van die winkels is kan overslaan. Maar meestal weet ik al welk boek ik wil hebben en tegenwoordig ga ik dan, i.v.m. de  loopproblemen, niet naar een boekhandel, maar bestel ik het bij bol.com. Als ik zeker weet dat het te dik is voor de brievenbus, laat ik het bezorgen bij de Albert Heijn, waar ik toch dagelijks kom.