vrijdag 21 november 2014

Sukkel!

Het is in Amerika een bekende uitspraak die aan diverse personen wordt toegeschreven: "There's a sucker born every minute." (Er wordt elke minuut een sukkel geboren.) Onder professionele oplichters wordt een zogenaamde 'sukkellijst' gehanteerd. Recentelijk besteedde 'Opgelicht?!' of 'Radar' - dat weet ik niet precies meer - er aandacht aan en ik las er ook over in het Brabants Dagblad. Je komt op die lijst, als je veel geld hebt en nog meer wilt hebben en er dus intrapt als een crimineel je een aantrekkelijk ogende belegging voorhoudt en er vervolgens met jouw centen vandoor gaat. Een beetje sukkel is al gauw tienduizenden euro kwijt.

Nederlanders die gisteren een brief van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) op hun deurmat vonden, moeten zich zorgen maken.

Zij staan op een zogeheten ‘sukkellijst’ van 750 landgenoten die vatbaar zijn voor beleggingsfraude door zogeheten boiler rooms. Het is voor de eerste keer dat AFM een dergelijke lijst -‘de term sukkellijst komt niet van ons’ - in handen krijgt. De betrokkenen wordt op het hart gedrukt niet in zee te gaan met boiler rooms. Dat zijn criminele organisaties die mensen het hoofd op hol brengen met gehaaide verkooppraatjes over schitterende rendementen. Het gaat echter om beleggingen in nepaandelen van bedrijven die aan niet gereguleerde beurzen staan. De koers van die aandelen wordt door de criminelen gemanipuleerd. „Ze zoeken mensen uit met veel vermogen of ondernemers die geld hebben na de verkoop van hun bedrijf. Vergis je niet, er staan ook advocaten en notarissen op de lijst. Het zijn niet de domsten die er in trappen,” zegt woordvoerder Marcel Proos van AFM. Wie er op de lijst staan, wil hij niet zeggen. Hooguit wil AFM kwijt dat de lijst bijvangst is uit crimineel onderzoek.

Natuurlijk ben ik tegen elke vorm van crimineel gedrag, maar het lukt me niet enig medelijden te hebben met deze sukkels. Ik heb namelijk het idee dat dit soort sukkels, die geen ander doel voor ogen hebben dan nog rijker te worden dan ze al zijn, voor een belangrijk deel verantwoordelijk zijn voor de financiële crisis waarin we een aantal jaren geleden terecht kwamen. Oplichters op de schaal van die boiler rooms kunnen alleen maar bestaan dankzij sukkels die liever niet door hard, eerlijk werk, maar slapende rijk willen worden. Ze kunnen weten dat die "schitterende rendementen" in de harde werkelijkheid maar weinig voorkomen. Als ze het luchtje dat eraan zit niet willen ruiken, verdienen ze geen andere naam. SUCKER!