dinsdag 1 januari 2019

VERWACHTING

 Sommige mensen zouden kunnen zeggen dat 2019 voor mij een zogenaamd kroonjaar is. Ik word immers over een kleine drie maanden 80. In de afgelopen 29 jaar heb ik twee keer mijn verjaardag gevierd, toen ik 50 en toen ik 60 werd. Ook dit jaar zal ik geen feest geven. 24 maart valt dit jaar op een zondag. Mijn voorshands nog voorlopige plan is het lange weekend daar omheen door te brengen in een bungalowpark met een restaurant, zodat ik niets aan boodschapjes en eten hoef te doen. Ik neem mijn elektrische driewielerfiets mee voor eventuele fietstochtjes.

Kinderen die in 1959 geboren werden, hadden op het moment van hun geboorte een levensverwachting (statistisch verwachte lengte van het leven) van 70,29 jaar. Als de AOW toen al bestaan had hadden ze niet nagedacht over de verhoging  van de AOW-leeftijd. Statistisch gezien zou je toen gemiddeld niet langer dan vijf jaar van je AOW genieten. Naarmate je ouder wordt, gaat de levensverwachting ook omhoog.

Ik ben 11 jaar vóór 1950 geboren. Mijn levensverwachting zal toen nog iets kleiner dan 70,29 jaar geweest zijn. Ik ben nu ruim 79. Ik vond een website waarop je kan laten uitrekenen, wat nu je resterende levensverwachting is. Die is nu voor mij 88,0 jaar. (Nog acht jaar te gaan.) Iemand die op 24 maart 1999 (precies 60 jaar na mij) geboren is had vorig jaar een levensverwachting vaan 83,3 jaar. Ik vermoed dat als hij eenmaal 79 is zijn resterende levensverwachting nog wel wat hoger is dan mijne nu.

Theoretisch heb ik dus nog acht jaar te leven voor me. Ik kijk er niet tegenop, maar ik kijk er ook niet naar uit.