woensdag 22 november 2017

OLYMPISCH

Ik dacht eerst dat het nepnieuws was toen een meisje bij Pauw vertelde dat ze bij de Olympische Spelen van 2020 voor Nederland wilde gaan skateboarden, maar na enig googelen moest ik concluderen dat skateboarden echt een Olympische Sport wordt. Ik wist überhaupt niet dat skateboarden een sport is. Ik dacht dat het gewoon een vrijetijdsbesteding was.  Maar er waren ook spectaculaire beelden te zien van skateboardende jongens en meisjes. Naar spectaculaire beelden kijken veel mensen en dat zien organisatoren van Olympische Spelen graag, want veel kijkers betekenen veel (reclame)inkomsten.

Oké, al dat spectaculaire gedoe moet vooral jongeren naar de wedstrijden en de TV-uitzendingen lokken. Sommige sporten of onderdelen daarvan lijken speciaal met dat doel bedacht te zijn, zoals dat rijden op die BMX-fietsjes, al die sprongen bij het snowboarden.  Bij het skiën was het schans springen kennelijk al niet spectaculair genoeg en werden er allerlei nieuwe onderdelen bij verzonnen.

Het merkwaardige vind ik dat er ook nog steeds zeer onspectaculaire sporten op de Olympische Spelen worden bedreven. Ik denk aan kleiduiven schieten en het wel buitengewone saaie (vind ik) curling, waarbij de hoofdactiviteit lijkt te zijn het schoon boenen van het ijs. Kijken jongeren daar nog naar? Dan kunnen ze jeu de boules ook wel oympisch maken.