maandag 4 augustus 2014

Rust

In Het PAROOL las ik over een nieuw bezoekerscentrum, dat afgelopen weekend van start ging in het Waterland. (Bij mij 'om de hoek' zou je kunnen zeggen.) Het ongeduld van de ondernemers laat zich begrijpen. Hagedoorn en Poldervaart presenteerden tien jaar geleden de eerste plannen voor het bezoekerscentrum, toen nog gepland naast de golfbaan bij Zunderdorp. Dat bleek het startschot te zijn voor een ambtelijke en bestuurlijke uitputtingsslag die drie jaar geleden eindigde met het definitieve nee van het stadsbestuur: geen concentratie van toeristische drukte in het landelijke gebied. Met de nieuwe plek op het voormalige sportterrein aan de Volendammerweg kunnen alle partijen leven en nu hebben de initiatiefnemers in stadsdeel, gemeente en provincie zelfs enthousiaste partners gevonden. (Onderstreping toegevoegd.) Nu is die concentratie van toeristische drukte dus kennelijk geen bezwaar meer. Het Amsterdamse deel van Waterland heeft met zijn prachtige polderland veel te bieden, maar het ontbreekt aan recreatieve bestemmingen: een toegankelijke stal of kaasmakerij, maar ook een uitspanning aan het water voor een kop koffie of een ijsje, een goed restaurant en een plek om te slapen. Ik zal het wel weer verkeerd zien, maar volgens mij is het Waterland één grote recreatieve bestemming, met name voor mensen die rust zoeken. Volgens mij zijn er in ons land al ruim voldoende toegankelijke stallen en kaasmakerijen voor mensen die geen kans zien zichzelf te vermaken met het wandelen of fietsen door een mooi, rustig landschap.

Om welk gebied gaat het hier eigenlijk? Zie het kaartje hieronder.


Het gaat ruwweg om het gebied dat wordt begrensd door de A10, de N247 en het IJmeer. Ik heb daar vrij vaak rondgefietst en inderdaad, je komt er niet veel gelegenheden tegen waar je een kop koffie of een ijsje kunt krijgen. Maar als je daaraan een onbedwingbare behoefte hebt, ben je, met de fiets, in no time in Monnickendam, Landsmeer, Ilperveld of Broek in Waterland. (De afstand Durgerdam-Monnickendam, - die rode streep - is, over de weg, acht kilometer. Hoe ver kun je van een kop koffie zijn?)

Nu is er, vlakbij de stad, nog een rustgebied dat zijn weerga nauwelijks kent en ideaal is voor fietsers en wandelaars. Ik vrees dat dat bezoekerscentrum, de kaasmakerijen en de toegankelijke stallen vooral bezocht zullen worden door mensen in auto's. Daar gaat weer een stukje rust.