vrijdag 4 november 2016

N8

Er komt weer een Museumn8! Daarmee moeten jongeren naar de musea gelokt worden. Op de website van de N8 kwam ik een wel zeer leuke activiteit tegen: de PIS PITSTOP. Is de nood hoog? Ga dan snel naar Pure Gold aan de facade van Mediamatic. (...) Muziek, beeld en vijf urinoirs maken van plassen een hele ervaring. En met een goed doel, want de urine wordt gebruikt voor het bemesten van de planten in de Mediamatic Biotoop.

Alleen al met zo'n uniek en ludiek urinoir lok je talloze (mannelijke) jongeren naar de kunst. Maar daarna? Die jongeren hebben de smaak te pakken gekregen en gaan over een tijdje naar, ik noem maar een voorbeeld, het Allard Pierson Museum. Dat heeft al een bekende klank, want daarover hebben ze het wel eens in DWDDrrrrr gehad. Ze hebben daar een tijdje rondgelopen en moeten dan een plasje doen. Het toilet is gevonden, maar helaas: niks muziek, niks beeld! Plassen is daar een gewone alledaagse ervaring. Waarschijnlijk is dat ook het geval in het Stedelijk en Rijksmuseum, het Artis Planetarium en zelfs in Nemo.

Ook in de restaurants en shops van de musea wordt niks bjzonders geboden. Het einige wat er te zien valt zijn oude schilderijen en beelden. Dat vonden ze toen leuk. Er is niet eens geprobeerd er een lekkere beat onder te zetten. Die jongeren zien we nooit meer terug!