donderdag 9 januari 2014

Cheque

De Volkskrant vertelt me dat er in Nederland 400.000 huishoudelijke werksters zijn. Die werken in het 'zwarte circuit'. Sociale voorzieningen zijn op hen niet van toepassing. Nederland kan de ruim 400 duizend huishoudelijk werksters uit het zwarte circuit halen door een voorbeeld te nemen aan België en Frankrijk. Daar zorgen zogenaamde dienstencheques ervoor dat particuliere huishoudens hun werkster wit kunnen betalen en dat de werkster belasting en pensioenpremie betaalt en is verzekerd tegen werkloosheid en arbeidsongeschiktheid. (...) In juni 2011 is in een internationaal verdrag afgesproken dat deze groep werknemers dezelfde arbeids- en sociale zekerheidsrechten moet krijgen als andere werknemers. Dat is in Nederland nu niet het geval, in tegenstelling tot de meeste andere Europese landen. (...) Als Nederland de dienstencheque invoert, koopt een particulier bij een schoonmaakbedrijf cheques in voor bijvoorbeeld 12,50 euro per stuk. Voor elk gewerkt uur krijgt de werkster één cheque.

Dat ziet er allemaal heel sociaal uit. Maar het lijkt me ook nodeloos ingewikkeld en bovendien fraudegevoelig: zo'n dienstencheque is natuurlijk vrij makkelijk na te maken.

Ik ben tegen zwart werk. Dus bij mij komt al een jaar of zes, aanvankelijk wekelijks, tegenwoordig tweewekelijks, een 'witte' werkster over de vloer. Die werkster is in loondienst bij een bedrijf en maakt dus gebruik van alle gebruikelijke sociale voorzieningen. Ze komt op een vast tijdstip. Wanneer ze ziek of met vakantie is kan ze vervangen worden door een andere werkneemster van dat bedrijf. Ik betaal dus niet de werkster, maar het bedrijf. Als het eens voorkomt dat het afgesproken tijdstip mij niet uitkomt en ik 24 uur daarvoor afzeg, betaal ik niets. Ik betaal overigens wel iets meer dan 12,50 euro per uur, maar dat heb ik er graag voor over, want ik heb een bloedhekel aan huishoudelijke klussen. Dat hebben meer mensen of ze hebben er geen tijd voor, maar waarom moet je ze dan 'zwart' laten doen? Ja, dat is goedkoper, maar waarom zou je die werkster niet de sociale voorzieningen gunnen, waar je zelf ook gebruik van maakt?
x