donderdag 29 december 2016

TUSSEN

Een kop in Het PAROOL  luidt:
'Aanslagpleger Berlijn vluchtte via Nijmegen en Amsterdam'.
Wat moet je daar nou mee? Moeten we nu de conclusie trekken dat een aanslag in Nederland wel degelijk tot de mogelijkheden hoort?  Of moeten we vaststellen dat de Nederlandse veiligheidsdiensten weer eens niets in de gaten hadden? Zie maar wat je ermee doet.

Zoals wel vaker gebeurt haal ik weer heel iets anders uit dat artikel. De politie in Milaan vond een telefoon met bijzondere simkaarten in zijn bagage. Die kaarten werden uitgedeeld tijdens een reclameactie van een telecommunicatiebedrijf die uitsluitend tussen 20 en 22 december plaatsvond in de Nederlandse steden Breda, Nijmegen en Zwolle. (Onderstreping toegevoegd.)

Tussen 20 en 22 december ligt 21 december. Waarom wordt er niet gewoon geschreven dat die simkaarten op 21 december werden uitgedeeld. Bedoeld is waarschijnlijk dat die simkaarten 'van 20 t/m 22 december' werden uitgedeeld. Het op die manier gebruiken van 'tussen' zie je tegenwoordig veel vaker. Zo kreeg ik een papieren brief van de ANWB waarin mij werd meegedeeld dat ik mijn lidmaatschapskaart voor 2017  zal ontvangen "tussen december 2016 en januari 2017." Tussen december 2016 en januari 2017 ligt helemeaal geen tijd. Die uren, dagen, maanden, jaren gaan naadloos in elkaar over. Daartussen zal PostNl zijn medewerkers echt niet op pad sturen.

Ja, goed taalgebruik kan best ingewikkeld zijn.