zaterdag 16 juni 2018

STRAATNAMEN

Ik heb al enige tijd nauwelijks geblogd. Ik heb nu het idee dat, als ik het niet dagelijks doe, er nauwelijks iets van komt. Er is niemand die me dwingt dagelijks te bloggen. Dat zou trouwens niemand lukken. Ik moet gewoon mezelf dwingen, want er is vrijwel elke dag wel een moment waarop ik denk: 'Daar zou ik best wat over willen schrijven.' Vandaag begin ik dus weer en zoals je hierboven ziet gaat het over straatnamen.

Kortgeleden was in het (Amsterdamse) nieuws het bezwaar van bewoners op en rond het Stadionplein tegen het veranderen van de naam van dat plein Johan Cruijffplein. Het gemeentebestuur had wel oren naar dit bezwaar en stelde het besluit over de naamsverandering uit.

Ik vind voetballen in principe best een aardige sport om naar te kijken en ook ik vond Johan Cruijff een zeer goede voetballer. Maar ik heb niets met persoonsverheerlijking en ik vind diverse sporten leuker om naar te kijken dan voetbal (schaatsen, tennis, hockey, om er enkele te noemen). Ik kan ermee leven dat de Ajax Arena de Johan Cruijff ArenA is geworden. Redelijk logisch ook, want Cruijff heeft immers geruime tijd bij Ajax gespeeld.

Voor velen is het vernoemen van een stadion naar Cruijff nog niet genoeg. Er zal en moet een straat of plein naar hem genoemd worden. Nu gaan er stemmen op om een straat in Amsterdam-Oost (meer in het bijzonder in de Watergraafsmeer, nog meer in het bijzonder in Betondorp en het meest bijzonder de Akkerstraat, waar Cruijff opgroeide) naar Cruijff te noemen. Een straat in het Park De Meer, waar het vroegere Ajaxstadion stond, mag ook, al is daar al een bruggetje dat de naam van Cruijff draagt.

Er is niets tegen de namen van bekende Amsterdammers te doen voortleven in namen van straten, lanen, plantsoenen, pleinen, bruggen en gebouwen, zoals stadions, maar één keer vernoemen lijkt me genoeg eer persoon. Maar waarom is er (bij mijn weten) nog niets naar Willy Alberti genoemd? Moeten we wachten op een nieuwe straat of laan in een nieuwe wijk om die te noemen naar Eberhard van der Laan, toch minstens zo'n groot Amsterdammer als Cruijff? We kunnen daar ook het Stadionplein voor nemen, of het Muntplein, of het Waterlooplein (lekker dicht bij de Stopera).