zondag 19 juli 2009

Voorspelling

(Als je niet geïnteresseerd bent in wielrennen in het algemeen en de Tour de France in het bijzonder, kun je nu iets gaan doen dat leuker is dan 'Beggartalk' lezen.)

Hoewel de berichtgeving in de diverse media anders doet vermoeden, is de Tour de France nog altijd niet echt begonnen. Zeker, er wordt gefietst en er is elke dag een winnaar. Er is al 2.374 km afgelegd. De snelste, een tot nu toe vrijwel onbekende Italiaan, heeft daar 58 uur, 13 minuten en 52 seconden over gedaan. De nummers twee t/m vier hadden daar resp. 5, 6 en 8 seconden meer voor nodig. Anders gezegd: toen nummer één 2.374 km had afgelegd, moest nummer vier nog 11,32 meter afleggen.

Vandaag gaan ze in de Alpen fietsen. De finish is bergop naar een col van de eerste categorie. Dat zou een mooie etappe kunnen worden, maar ik vrees dat het niet zover komt. Die onbekende Italiaan zal zijn leidersplaats wel verliezen. Het zou zomaar kunnen dat George Hincapie hem opvolgt

Anders dan vrijwel alle voorgaande afleveringen gaat deze Tour om de 'strijd' tussen twee fietsers uit één ploeg: Lance Armstrong en Alberto Contador. Op het laatste stukje van één etappe na hebben hebben ze voortdurend gelijk op gefietst. Alle andere fietsers mochten etappes winnen, punten verzamelen voor de diverse klassementen en truien aantrekken. Voor beide heren is dat nog steeds niet interessant.

Ik waag me maar weer eens aan een voorspelling. Aan de voorlaatste etappe beginnen Armstrong en Contador met nog steeds een tijdverschil van enkele seconden. Na 138,5 km beginnen ze aan een klim van 1.688 m over een afstand van 28,5 km. Ze fietsen dan tegen de Mont Ventoux op, één van de zwaarste beklimmingen - hors categorie - die de Tour de France kent. De totale lengte van de Tour is 3.459,5 km. Voor de einduitslag van de Tour 2009 is alleen dat stukje van 28,5 km (=0,82%) interessant. Na afloop van die etappe trekt óf Armstrong, óf Contador de gele trui aan. Ik houd het op Armstrong. Niet omdat ik een fan van hem ben en hem graag zie winnen. In feite heeft hij er bijna eigenhandig voor gezorgd dat de strijd om de eerste plaats nauwelijks interessant was. Armstrong gaat winnen omdat hij en zijn ploegbaas Johan Bruneel dat hebben bepaald. Ik hoop dat ik ongelijk krijg.

Toegevoegd om 11:04 uur
Op zijn Twitterpagina schrijft Lance Armstrong 'aubout 2 hours ago': Big day today @ the TdF. Expect fireworks. Lots of them.
Ik ben benieuwd.

Toegevoegd om 17.14 uur
Met nog 5 km te rijden was er enig vuurwerk. Contador zorgde ervoor. Ik heb dus ongelijk gehad, gelukkig.
x