dinsdag 17 september 2013

Kijken

We krijgen vandaag de boeiendste Prinsjesdag sinds jaren. Nee, niet om wat er in de troonrede komt te staan. Dat is zo langzamerhand allemaal wel bekend. Nee, de grote vraag is: hoe gaat Willem-Alexander het doen? Leest hij, net als zijn moeder, grootmoeder en overgrootmoeder, die tekst voor van een stel aan elkaar geniete A-4'tjes, of heeft hij alle tekst, heel eigentijds, op een tablet of een e-reader staan? En wordt het ook een tekst die het aanhoren een beetje waard is?

Ik kan me ook heel goed voorstellen dat er heel wat mensen zijn die veel meer aandacht hebben voor Máxima, die er alleen maar naast hoeft te zitten. Wat voor jurk zal ze dragen? Wat voor hoedje zal ze op haar hoofd hebben? Persoonlijk zou ik het nog veel leuker gevonden hebben als er ook nog drie kleine stoeltjes hadden gestaan. Bij de inhuldiging hebben de drie prinsesjes toch overduidelijk bewezen dat ze zich geruime tijd netjes kunnen gedragen, al gebeurt er niets boeiends. Ga me niet vertellen dat die meisjes gewoon naar school moeten. Alle schoolkinderen in Den Haag hebben op Prinsjesdag vrij, waarom die drie meisjes uit Wassenaar niet? Het zou toch hartstikke leuk zijn als we er een Prinsesjesdag van zouden maken? 

Het volk wil, zo werd laatst bekend, een leider hebben. Het merendeel van het volk kan, of wil, niet zonder ons koningshuis. Ze hebben bij al die ministeries toch wel ergens een tekstschrijver in huis die de troonrede zo boeiend kan maken, dat iedereen spontaan Willem-Alexander als de nieuwe leider ziet, los van wat er werkelijk in die troonrede staat? Kijken dus om half één!
x