zaterdag 2 juli 2011

Meelezen

Ben jij ook zo blij met je smartphone? Kun je ook overal en altijd internetten, mailen, chatten en skypen? Nou, die grote providers - KPN, Tele2, T-Mobile en Vodafone - die het je allemaal zelf aanbieden, zijn er helemaal niet blij mee. Trouw schrijft: De telecombedrijven zien hun inkomsten dalen omdat mensen op hun smartphones minder bellen en sms'en. Even los van de vraag wat je moet verstaan onder redelijke inkomsten van een telecombedrijf: als zo'n bedrijf vindt dat de inkomsten te laag zijn, moet het de tarieven verhogen. Dat doet de eerste de beste loodgieter ook.

De telecombedrijven volgen niet een normale zakelijke procedure, ze gebruiken daarvoor de omstreden techniek deep packet inspection (dpi). Ze leggen zo'n beetje alles vast, wat jij met dat handige mobieltje doet. Ik principe kunnen ze al je mailtjes lezen en foto's bekijken. Telecomwaakhond Opta stelt dat de bedrijven meer gegevens van klanten opslaan dan nodig voor de bedrijfsvoering. Vodafone gaat wel erg ver. Als klanten via hun mobiele telefoon proberen te bellen via internet, buiten het abonnement om, grijpt Vodafone in door de verbinding te vertragen.

Onlangs heeft de Tweede Kamer bepaald dat het aanbieders niet meer is toegestaan om te bepalen wat hun klanten wel en niet mogen op het internet.
Diezelfde Tweede Kamer heeft er overigens ooit wel mee ingestemd dat de telecombedrijven van alles moesten vastleggen en bewaren, omdat dat zo handig is voor justitie. Als ik het bij PostNL voor het zeggen had, zou ik een een reclamecampagne starten.


Heeft u er ook zo'n hekel aan dat uw internetprovider al uw e-mail kan lezen en foto's kan bekijken? En dat de overheid ook mee mag kijken?


Verstuur het PER POST!

Wij kennen nog steeds het

BRIEFGEHEIM!
x