vrijdag 12 april 2019

EERLIJK

Ze zijn er echt nog wel, die gewone, nette, brave burgers. Ik betaal altijd met mijn pinpas. Nu zijn er situaties waarin het niet altijd even makkelijk is om zittend in mijn scootmobiel mijn pincode in te toetsen. Ik had nog niet zo'n pas die je tegen de betaalautomaat houdt om een bedrag tot € 25,00 af te rekenen.

Vorige week besloot ik toch maar eens zo'n nieuwe pas aan te vragen. Zoals beloofd lag de pas na vijf dagen in mijn brievenbus. Maar ..... nieuwe pas, dan ook een nieuwe pincode, die in een afzonderlijke brief werd aangeleverd. Ik heb al jaren dezelfde pincode, een jaartal. Nee, niet mijn geboortejaar en ook niet dat van Boukje noch het jaar waarin we trouwden. Het is een jaartal dat in geschiedenisboeken vermeld wordt. In mijn tijd op de lagere school moest je nog veel jaartallen uit je hoofd leren. Ik had dus een ruime keus.

Het is mogelijk je pincode te wijzigen. Dat kan, in ieder geval bij ABN AMRO, gewoon bij een geldautomaat van deze bank. Daar kom ik, op weg naar Albert Heijn, dagelijks langs.

Ik toetste dus mijn nieuwe pincode in. Daarna moest ik twee maal dat jaartal invoeren. Daarop verscheen de mededeling dat de operatie succesvol was verlopen. Ik verwachtte dat na enkele ogenblikken mijn pas uit dat bekende sleufje terug zou komen. Mooi niet! Na enige tijd zag ik dat je naast dat scherm op  een knop bij "Doorgaan" kon drukken. Was me nog niet opgevallen. Ik drukte dus op die knop. Kwam de pas tevoorschijn? Forget it!

Die automaat bevindt zich naast een filiaal van ABN AMRO. Ik naar binnen dus. De man achter de balie was in gesprek gewikkeld met twee vrouwen. Ik dacht: 'Zal je net zien dat, terwijl ik hier sta, die kaart toch tevoorschijn komt en dat iemand denkt dat het wel handig kan zijn hem mee te nemen.' Ik vroeg heel netjes of ik even tussendoor wat mocht zeggen. De vrouwen hadden geen bezwaar, de man achter de balie riep dat hij zo bij me zou komen. Ik legde uit waarom ik daar stond en nog tijdens mijn uitleg komt een man binnen met een betaalpas die hij daarnet in de geldautomaat had aangetroffen. Zie de eerste zin van dit blog.