vrijdag 19 december 2008

Opheldering

38.855 euro mag je, geloof ik, een modaal jaarsalaris noemen. Bernard Welten, hoofdcommissaris van de politieregio Amsterdam-Amstelland, ontvangt dat bedrag. Nee, niet als salaris natuurlijk, als bonus bovenop zijn salaris. Dat heeft volgens Het PAROOL de Nederlandse Politiebond (NPB) berekend. Bernard ziet dat zelf niet als een bonus, maar gewoon als een toelage op zijn salaris. Een woordvoerster van korpsbeheerder Cohen zei: "Welten heeft zwaar werk. Amsterdam is een zware plek om te werken."

Ik geloof direct dat het politiewerk in Amsterdam-Amstelland zwaar werk is. Het zou dus best wat zwaarder kunnen zijn dan in de regio Midden- en West-Brabant. Maar ik denk ook dat het dagelijks werk van Bernard zich vooral afspeelt achter een bureau of een vergadertafel. Uit ervaring weet ik dat je daar ook best moe van kan worden, maar ik denk toch dat het echte zware, soms zelfs gevaarlijke werk door de gewone dienders op straat wordt verricht. Of door rechercheurs die achter echte boeven aan zitten. Volgens mij krijgen die niet nog eens ongeveer een derde van hun jaarsalaris als extra toelage.

Een kamermeerderheid gaat weer eens om opheldering vragen, ook over de bonussen die andere korpschefs krijgen. Het antwoord kan ik al geven: het staat in zijn arbeidscontract. Met die extraatjes is hij in 2004 uit Groningen weggekocht, tot afschuw van de gemeenteraad en tot ergernis van de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken. Na zeven jaar functioneren in zijn zware baan, in 2011 dus (hij is dan 56 jaar) kan Bernard zijn zware baan eraan geven met behoud van salaris. Ik heb zo'n idee in welke richting hij het daarna gaat zoeken: cursussen (sorry, clinics) geven over onderhandelingstechnieken.