woensdag 12 juli 2017

GRILLBURGER

Als ik in de stad ben en ik heb trek in een hapje, zal dat meestal een tosti worden, maar een ouderwets broodje halfom ga ik ook niet uit de weg. Uiteraard neem ik ook wel eens een haring, beter gezegd: twee haringen, want ik weet uit ervaring dat als ik één haring op heb, ik er nog een wil en op z'n Amsterdams, dus in stukjes gesneden, met zuur en een prikkertje met een vlaggetje.

Het is al weer een paar jaar geleden, dat ik voor het laatst een patatje heb gegeten en nog langer dat ik uit de muur van FEBO een kroket heb gehaald. Ik wantrouw die muur enigszins. Volgens mij heerst daar een temperatuur die bacteriën ideaal vinden. Ik weet vrijwel zeker dat ik ongelijk heb, want ik kan me absoluut niet herinneren dat zich ooit een oorzaak van voedselvergiftiging bij de FEBO heeft voorgedaan. Maar toch, mag ik ook eens een, vrij onschuldig, vooroordeel hebben?

Hoe kom ik nu weer op de FEBO? Dankzij Hans van der Beek (doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: de veertigste verjaardag van de grillburger.) in Het PAROOL:

Een hoop mensen weten dat niet, maar er loopt een schisma door de stad - nog eentje.

De Febogrillburger.

Hans stelde vast dat het de geboren Amsterdammers zijn die hun grillburger als een heilige graal beschermen. Het is de import die er de neus voor ophaalt. En sterker nog: die hele Febogrillburgersekte zweert ook meteen bij het Febokalfskroketje.

Nu ben ik een geboren Amsterdammer en ik heb er inmiddels ruim 70% van mijn leven gewoond, maar het bestaan van de FEBOgrillburger was mij totaal onbekend. Ik weet ook niet of ik er ooit een kalfskroketje heb gegeten. Los daarvan lijkt het me absolute onzin, dat Amsterdammers de FEBOgrilburger als de heilige graal zouden beschouwen.

In 'mijn' winkelcentrum bevindt zich een FEBO, maar wel aan de ene korte zijde van het winkelcentrum. Ik kom niet vaak in de buurt, want AH, waar ik mijn dagelijkse boodschappen doe, bevindt zich aan de andere korte zijde, hemelsbreed een kleine 350 meter uit elkaar.

Moet ik toch een keer mijn vooroordeel opzij zetten en die FEBOgrillburger gaan proberen?