zaterdag 2 juni 2012

Onverwacht

Trouw laat vandaag een serie foto's zien onder de titel De onverwachte schoonheid van het Nederlands landschap. Wat is daar nou zo onverwacht aan? De meeste van mijn vakanties heb ik in het buitenland doorgebracht. Ik ging daar niet heen om andere mensen of andere culturen te ontmoeten, ik ging voornamelijk om andere landschappen te zien, bij voorkeur bergen. Bergen hebben we nu eenmaal niet in ons land, al zijn er diverse heuvels die we die naam hebben gegeven: Grebbeberg, Lemelerberg, Sint Pietersberg en nog een paar. Maar grote delen van Nederland vind ik ook prachtig, hoe plat ze ook zijn.

Sinds 1 oktober vorig jaar woon ik vlak bij één van de mooiste stukjes Nederland: het Waterland, het poldergebied ten noorden van Amsterdam. Toen ik nog in Den Haag woonde, ging ik wel eens per fiets naar Amsterdam, dwars door Het Groene Hart, ook zo'n mooi poldergebied. In de trein zit ik altijd een boek te lezen, maar wanneer een van onze grote rivieren wordt gekruist, kijk ik altijd naar buiten, al valt daar niets onverwachts te zien. Ik vind die kronkelende rivieren met hun dijken en uiterwaarden prachtig. Langs diverse kleine rivieren, zoals de Linge en de Vlist heb ik heel wat keren gefietst. In mijn jeugd fietste ik al vaak langs de Amstel van Amsterdam naar Ouderkerk en terug. Bij Ouderkerk heb je ook zo'n mooie polder: de Ronde Hoep. Zoals de naam al aangeeft kun je daar helemaal omheen fietsen.

Voor wie dat nog nooit gedaan heeft kan ik Wadlopen aanraden. Veel platter dan het gebied tussen Friesland en Groningen aan de ene kant en de eilanden aan de andere kant kun je het in Nederland niet krijgen. Eén keer hebben we met een groepje vrienden de nacht doorgebracht op het Simonszand, een zandplaat tussen Schiermonnikoog en Rottum, die normaliter maar enkele meters boven het water uitkomt. Dat was een unieke ervaring.

Wat minder plat - de Veluwe, de Achterhoek, Twente, de Hondsrug, Zuid-Limburg - mag ook. Als ik daar heen ga om rond te lopen of fietsen, ben ik niet uit op onverwachte ervaringen. Ik weet precies wat mij te wachten staat. Daarom ga ik er ook heen.
x