zondag 26 april 2015

WEIGERING

Trouw schreef vrijdag: Wethouder Christianne van de Vijver-Claerhoudt (Nieuw Gemeentebelang) van de gemeente Sluis heeft vandaag een koninklijke onderscheiding geweigerd. Zij heeft het lintje om 'principiële redenen' geweigerd. Er zijn mensen die jarenlang voor iemand zorgen en geen onderscheiding krijgen. Haar eigen prestatie vindt zij in vergelijking daarmee 'minder'. Daarnaast 'heeft ze er niet zoveel mee', wat koninklijke onderscheidingen betreft.

Er worden elk jaar zoveel onderscheidingen uitgereikt, dat je nauwelijks meer kunt zeggen dat zo'n lintje enig onderscheidend vermogen heeft. Sommigen krijgen bijna 'automatisch' een lintje, bijvoorbeeld als je een bepaald aantal jaren minister of kamerlid geweest bent. Ben je een 'gewone' burger die, daarop doelde die wethouder, bijvoorbeeld een groot aantal jaren mantelzorg verleend heeft, dan moet je ook nog eens een behoorlijk netwerk hebben, van waaruit je wordt voorgedragen. Zonder zo'n netwerk zal het de koning echt nooit behagen de brave, hardwerkende burger een lintje te verlenen.

Er zijn nog altijd mensen die het niet kunnen laten, als zij te horen krijgen dat de koning hen een onderscheiding  heeft verleend, een traantje weg te pinken. Nou, de koning heeft echt nog nooit van ze gehoord. Waarschijnlijk heeft zelfs de burgemeester nog nooit van ze gehoord. Een aantal ambtenaren heeft hun naam te horen gekregen en heeft een checklist afgewerkt: ja, deze burger heeft de afgelopen jaren veel betekend voor zijn/haar medemensen. De burgemeester kijkt er nog even naar en stuurt de aanbeveling door. Ergens in Den Haag wordt door andere ambtenaren dan weer beslist of het doorgaat. Uiteindelijk moet de koning een hele rij handtekeningen zetten, om te laetn weten 'dat het heeft behaagd' enz. enz. enz. Moet je daar blij van worden? Moet je daar trots op zijn? Die wethouder "heeft er niet zo veel mee." Gelijk heeft ze.