vrijdag 8 augustus 2014

Bijzonder

Het PAROOL had een vrij lang artikel over een Amstelveens meisje van 18, dat onlangs tijdens een vakantie in Zimbabwe ten gevolge van ongeluk was overleden. Natuurlijk is dat een verschrikkelijke gebeurtenis voor ouders, andere familieleden en vrienden, maar een unieke gebeurtenis is het niet.  Waarom wordt aan dit overlijden ineens zoveel aandacht besteed? Omdat er op Facebook over haar wordt geschreven, bij een foto, gemaakt door haar vader, waarop een aantrekkelijk meisje is te zien? Een lange pijpenkrul valt over haar gezicht. Mooie zware wenkbrauwen, van die ogen die groen maar ook bruin lijken te kleuren, wat sproeten en een volle mond die een beetje lacht. Ook verder in het artikel worden, zoals gebruikelijk, ("De mortuis nil nisi bene") vooral positieve eigenschappen belicht. Eén zin vond ik opmerkelijk: 'Ze was ambitieus, ijverig én sociaal, dat was zo bijzonder.' Zijn dat dan eigenschappen die elkaar in het algemeen uitsluiten?

Waarom schrijf ik dit? Ik lees wat af op het Internet, ook  veel krantenartikelen en ik let op taal(gebruik). Dat doe ik niet eens heel erg bewust. Sommige uitspraken (schriftelijk of mondeling) dringen zich a.h.w. op. Teksten in commercials doen dat ook vaak. Ik maak tijdens het tv kijken wel eens een aantekening, maar vaak doe ik daar helemaal niets mee.

Ik had voor vandaag al een stuk tekst geschreven. Die ging over een paginagrote advertentie waarin een aantal BN'ers zich uitspraken tegen antisemitisme. Daardoor ging ik weer nadenken over de oorlog tussen Israël en Hamas, maar daar had ik even niet zo veel zin in. En toen kwam ik  dat zinnetje hierboven tegen.