zaterdag 9 augustus 2008

Strandleven

Trouw beschrijft een stukje strand in de Marokkaanse badplaats Larache aan de Atlantische noordkust. Er zitten Belgen, Engelsen, Fransen, Spanjaarden en natuurlijk ook Nederlanders. Een van die Nederlanders heeft - kan het Nederlandser? - zijn eigen pindakaas meegenomen. Een Engelsman vertelt dat hij, behalve met andere Engelsen, het liefst met de Nederlanders omgaat, want die spreken goed Engels. Een vrouw uit Antwerpen gaat ook het liefst met de Nederlanders om, maar juist omdat ze daar Nederlands mee kan praten. De Engelsman vindt de Fransen koppig en de Spanjaarden heethoofden. Met de plaatselijke bevolking bemoeien ze zich allemaal niet of nauwelijks.

Als je de beschrijving leest, heb je de indruk dat Larache nauwelijks verschilt van Torremelinos of Benidorm. Toch is er wél een verschilletje. De mensen die beschreven en met wie gesproken wordt zijn tweede- en derde-generatie Marokkanen, die geboren en getogen zijn in een van de genoemde Europese landen.
Spanjaarden kleden zich extravagant. Engelsen zijn bruut en gebruiken constant het F-woord, en Nederlanders passen zich te veel aan. (Het) groepje Belgische Marokkaanse meiden (...) heeft een waslijst vooroordelen over de andere nationaliteiten die ook liggen te zonnebaden.

We zitten ons hier nogal eens druk te maken over 'Marokkanen' die niet genoeg zijn ingeburgerd. Dat gaat misschien nog enigszins op voor die Belgische meiden:
"(...) Marokkaanse Nederlanders zijn te veel verwesterd. Ze doen veel te hard hun best om erbij te horen. Marokkaanse Belgen zijn trotser op hun afkomst." Maar als ik het artikel goed lees beoordelen die 'Marokkanen' daar elkaar niet zo zeer op hun Marokkaans-zijn, maar op hun Engels-, Frans- of Nederlands-zijn. Ze zijn ook al zo ver ingeburgerd dat ze de vooroordelen over andere nationaliteiten hebben overgenomen. Die Engelsen zullen best vaak "Fuck!" zeggen, maar dat wordt in inmiddels al zo vaak in Nederland gebruikt, dat het niet zo lang meer zal duren voor het in het Groene Boekje komt te staan, omdat het tot het Nederlandse taaleigen is gaan behoren.

Is het niet wat vreemd dat als die Nederlanders weer thuis zijn, wij ze ineens weer als 'Marokkanen' gaan beschouwen?

LEES OOK IVARS BLOG. Klik HIER