maandag 11 september 2017

BAANTJE

Eberhard van der Laan is ooit benoemd als burgemeester van Amsterdam. Ahmed Aboutaleb is ooit benoemd als burgemeester van Rotterdam. Volgens mij is in beide steden de meerderheid van de bevolking behoorlijk tevreden over het functioneren van beide burgemeesters.

Forum voor Democratie (FvD) is tegen het benoemen van burgemeesters. Volgens FvD "moeten burgemeesters direct worden gekozen door de bevolking – net als in de rest van Europa. Iedere volwassen Nederlander moet zich kandidaat kunnen stellen. Niet alleen is dit in overeenstemming met de democratische praktijk in de rest van de wereld, het is ook een zeer effectieve manier om het partijkartel effectief open te breken. Gemeenten kunnen niet langer worden opgezadeld met kartelleden waarvoor ook nog even een baantje moet worden geregeld."

Het is natuurlijk heel democratisch, met ons allen de burgemeester kiezen, maar wat betekent het in de praktijk? Een burgemeester die niet de steun van heeft van een deel van de burgerij. Dat zou bijna de helft van de burgerij kunnen zijn. Zoals we nu een kabinet krijgen dat gevormd wordt door vier partijen, die samen maar net door een meerderheid van de bevolking zijn gekozen.

Waar haalt een volwassen Nederlander die burgemeester wil worden overigens het geld vandaan om een campagne te voeren? Gaat hij zelf zijn flyers ontwerpen en printen? Ik vermoed dat de meeste kandidaten gesteld zullen worden door een partij, net als nu.

Wat doen we als die door de burgers gekozen burgemeester niet door één deur kan met de gemeenteraad, of met de wethouders?  Heeft het FvD dat allemaal een beetje uitgewerkt? Ik heb het hier niet gevonden.