donderdag 17 april 2014

Stop


De VARA maakte het gisteren om 11.45 uur op haar eigen website bekend: Na acht jaar Pauw & Witteman, stopt het programma aan het eind van dit seizoen. Ik zal daar niet wakker van liggen, want meestal lig ik al in bed voordat het programma begint. De echte liefhebbers kunnen overigens gerust zijn: beide heren gaan door met hun eigen shows. De belangrijkste reden om te stoppen: Witteman kon er niet meer tegen vrijwel dagelijks pas om een uur of half twee naar bed te gaan. Hij vertelde dat bij DWDDrrrrr. Tja, hij is al AOW'er en dan gaat dat voortdurend nachtbraken je niet in de kouwe kleren zitten.

Ik begrijp niet waarom ze bij de VARA niet de meest voor de hand liggende oplossing hebben gekozen: Pauw & Witteman qua uitzendtijd laten wisselen met Matthijs van Nieuwkerk. Of alleen Paul met Matthijs laten ruilen. Hoewel, ik kan me voorstellen dat Jeroen en Matthijs geen gelukkige combinaie vormen. Ze zouden waarschijnlijk vooral bezig zijn met te proberen elkaar te overtreffen.

Overigens zijn ze bij de publieke omroep niet erg consequent. Voor Paul wordt direct een nieuwe klus gezocht, maar Ferry Mingelen en Mart Smeets (beiden ietsje jonger dan Paul, maar ook AOW'ers) werden vrijwel de laan uitgestuurd. Ligt daar marktonderzoek aan ten grondslag? Kunnen we met ons allen wel zonder Mart en Ferry, maar niet zonder onze dagelijkse dosis Paul?

Jeroen gaat in zijn eentje door op het late uur. Dan rijst meteen de vraag: gaat hij dat redden tegen Umberto Tan, die rond de zelfde tijd bij RTL4 aan het praten is en dat best redelijk schijnt te doen. (Ik heb die show nog nooit bekeken.)

Waarom zijn praatshows zo populair? Ligt dat aan de onderwerpen of aan de presentatoren? Dat zou ik graag een keer uitgezocht zien,
x