vrijdag 11 december 2015

DISCUSSIE

Van de discussie over zwarte Piet zijn we wel weer even af, tot volgend jaar zomer, schat ik. We heben nog even de tijd voor een discussie over die andere verwerpelijke figuur: de Kerstman.

De traditie om aan het einde van het jaar cadeautjes te geven is steeds meer aan het verschuiven van 5 december (Sinterklaasavond) naar 24 december (Kerstavond). Al veel eerder hadden wij onze culturele grenzen moeten sluiten voor Santaclaus die uit Amerika kwam. Ten onrechte importeerden wij wat wij eerder exporteerden: Sinterklaas. De Amerikanen verbasterden de naam tot Santaclaus, vervingen Spanje door de Noordpool en de schimmel door een slee getrokken door een aantal rendieren.

De meestal eenvoudige cadeautjes voor kinderen werden, net als in Amerika opgejut door het MKB, vervangen door cadeaus voor iedereen.

Die Kerstman/Santaclaus is ook nog eens een vetzak, die bepaald geen goed rolmodel is voor een gezonde levenswijze.

Waar ik me deze tijd ook zeer aan erger: het filmaanbod op tv. Met name de Amerikanen hebben een bijna onafzienbare reeks aan 'kerstfilms' gemaakt, waarbij bedoelde humor meestal resulteert in vreseelijke oubolligheid. Los daarvan: ook de Nederlandse tv-producenten slagen er elk jaar weer in rond de kerst de ergste (zgn. 'familie')programma's te maken.