woensdag 1 september 2010

Klink

Omdat ik alleen de grote lijnen in het oog houdt, was het mij nog niet zo opgevallen dat Maxime Verhagen bij de onderhandelingen met Rutte en Wilders werd bijgestaan door Ab Klink. Gaat Ab ineens dwars liggen! Moet de CDA-fractie onder elkaar discussiëren en zijn ze er op dinsdagavond, na zeven uur vergaderen, nog niet uit.

Ik heb zowel in mijn werk als daarbuiten heel veel vergaderd. Ik zie die 21 CDA-ers voor me. Het probleem is in wezen vrij simpel: gaan we door of gaan we niet door? Als na één uur nog niet alle argumenten voor en tegen (die overigens geen van alle nieuw zijn) naar voren zijn gebracht, is Maxime een slechte voorzitter. Maar goed, je neemt nog een uur, waarin nog eens de laatste puntjes nog wat scherper op de laatste i's worden gezet. Stemmen! Klaar!

Zo ging het dus niet, want er kwamen andere dingen in het spel. Volgens de Volkskrant zou Ab in een e-mail hebben gemeld dat hij de fractie verlaat als de onderhandelingen met de PVV worden voortgezet. Die mededeling veroorzaakte een schok. Dat zal best, want Ab is de beoogd fractievoorzitter als Maxime weer minister wordt. De discussies gingen niet meer over een nieuwe coalitie, maar over (de toekomst van) het CDA. In de opiniepeilingen is het CDA inmiddels gezakt naar 18 zetels, een historisch dieptepunt. In welke coalitie kunnen we die neerwaartse trend ombuigen? Dat is de grote vraag. Voordat je alle mogelijke coalities met al hun mogelijke consequenties goed bestudeerd heb, ben je inderdaad al gauw zeven uur en 46 broodjes kroket (bron: de Volkskrant) verder.

Ik heb (als SP'er) een advies voor het CDA: beëindig de besprekingen met VVD en PVV en zeg dat je besloten hebt de oppositie in te gaan. Welk kabinet er ook komt, het moet zeer impopulaire beslissingen nemen. Vanuit de oppositie vind je de ene te ver gaan en de andere niet ver genoeg. Dat levert op 2 maart 2011 (verkiezingen voor Provinciale Staten) stemmen op.

Om 12 uur komt de CDA-fractie weer bij elkaar. Ik ben benieuwd.
x

Kassa!

Daniël Dekker, voorzitter van de Supportersvereniging Ajax (SVA) is een beetje boos. Het PAROOL laat hem aan het woord, want er is wat commotie over de prijzen die Ajax vraagt voor de kaartjes voor de wedstrijden in de Champions League. Ondanks de commotie over de prijzen verwacht Dekker dat het storm zal lopen met de kaartverkoop. "Vooral mensen die het op rekening van de zaak kunnen zetten, zullen kaarten kopen. Terwijl je juist wilt dat trouwe supporters erbij zijn."

Voor het goedkoopste passe-partout (drie kaartjes), dus voor de slechtste plaatsen, betaal je ruim 100 euro. Voor drie keer een plek op de hoofdtribune betaal je ongeveer 250 euro. Je moet er niet aan denken dat Ajax de volgende ronde haalt, want dan kan je als trouwe Ajaxsupporter nog weer eens een hoop geld kwijt zijn. Tenzij je natuurlijk een buurtwinkel beheert. Je koopt dan voor je buurman ook een een passe-partout en je zet de prijs van beide op rekening van de zaak. (De buurman profiteert uiteraard mee.) Als de belastinginspecteur de wenkbrauwen fronst, zeg je dat het jouw manier van klantenwerving en -binding is.

Die Daniël lijkt me het type 'trouwe supporter'. Of het Ajax nu goed of slecht gaat: hij is aanwezig bij elke wedstrijd van Ajax waarbij hij maar aanwezig kán zijn. Hij geeft het eerlijk toe als ze beroerd gespeeld hebben, maar de volgende week zit hij weer op zijn plek. Dekker belde met Ajax-directeur Henry van der Aat. "Ik vroeg of hij, nu het eindelijk leuk begint te worden, rekening wil houden met supporters met een kleine beurs, die Ajax ook steunden toen het niet goed ging met de club." Hij kreeg geen reactie. Henry had natuurlijk gewoon kunnen zeggen: "Daniël, luistert. Jij houdt van voetballen en Ajax voetbalt en soms nog aardig ook. Daar kom jij graag naar kijken en gelijk heb je. Het probleem is, Daniël, dat jij nog altijd denkt dat Ajax een club is, jouw club, jullie club. Maar Ajax is geen club. Ajax is een bedrijf, een op de beurs genoteerde NV. Weet jij wat de bedoeling is van een NV, Daniël? Dat is winst maken. En weet je wat er vorig jaar gebeurd is? Vorig jaar hebben we 21 miljoen euro verloren. Eenentwintig miljoen, Daniël! En ik moet ervoor zorgen dat zoiets volgend jaar niet weer gebeurt. Dus kom me niet aan mijn kop zeuren, omdat jij en je maatjes een paar euro extra moeten betalen om Ajax in de Champions League te zien spelen. Dan kijk je maar tv."
x